Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lundqvist gladde när Jämtland tappade ledning

En bedrövlig tredjeperiod fällde Jämtland U i hemmamatchen mot Norrort.
Ledningen med 46–43 försvann i ett nafs när Norrort gjorde 24–3 på tio minuter. Till slut 72–80 i den näst sista grundseriematchen.

Det av Christer Stjernborg välcoachade Täbylaget var värt segern. Man spelade lugnt och tryggt framåt – med hög skottprocent. Defensivt skar man av ytorna och var aggressivt i man-man-spelet.

Det var faktiskt lite av seniorer mot juniorer. Täby hade tuffhet, aggressivitet och en ”först-på-bollen-attityd” medan Jämtland var lite för snällt, lite för passivt samtidigt som man återigen brände för många skott.

Förlusten gör att läget börjar se prekärt ut för Zeljko Brleks lag. Den fina säsongsstarten har förbytts i en spiral av förluster och svajigt spel.

3-23 (!) i tredje perioden i kväll visar att Jämtland behöver en rutinerad hand i laget.

Det unga laget blandar och ger för mycket och skulle behöva någon som stadgar upp spelet.

Frågan är om Jämtlands unga talanger verkligen kommer att klara trycket en hel säsong. Zeljko Brlek tror tvärtom och som coach måste man förstås tänka så.

Problemet är bara att de 14 matcherna som väntar efter jul, i fortsättningsserien, måste till stor del spelas utan A-lagskillarns medverkan. De kommer att behövas i ligan.

Hur kommer det att påverka laget?

Jämtland vill förstås inte bli indraget i någon kvalstrid i vår – med risk att åka ur. Brlek tror inte för en sekund på ett sånt scenario, men marginalerna för ett sånt resonemang krymper hela tiden. Konkurrenterna förstärker och ser om sina hus och kommer alla att vara starkare efter jul.

Jämtland däremot, kommer att försvagas.

En del basketfolk skulle gärna se att Brlek förstärker med någon rutinerad kraft, till exempel Stefan Hellgren eller någon annan av Lillhärdals erfarna garde.

– Nä, det kapitlet är stängt. Vi kommer att köra med våra ungdomsspelare säsongen ut. Vi tror på våra talangfulla killar och de måste lära sig att hantera både bra och dåliga perioder, menar Brlek.

Den stora glädjekällan i Jämtland under tisdagskvällen var Olle Lundqvist. Hans comeback gav laget en ny dimension. Olle attackerade starkt med sedvanlig bra teknik och fint fotarbete, han skapade öppningar och sköt hela 20 poäng. Dessutom 8 returer och 2 steals – en fin skörd.

Roligt också att se Anton Kobylak-Berglund tillbaka. Han var som väntat lite rostig, med 1/7 på treorna, men det viktiga är förstås att han är hel igen.

Gustav Hansson, Stefan Zivkovic och Mattias Markusson har gjort en fantastisk insats i höst – med tanke på att de dubblerar i två lag. Det märks dock ibland att de saknar den där sista energikicken.

Jämtland avslutar grundserien med hemmamatch mot Uppsala i december.