Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lugn och ro i skolan

Dagens skoldebatt är intensiv. Den kommer när skolan som bäst håller på med att anpassa sin verksamhet till de olika lagförslag som regeringen har presenterat. PISA-utredningen har sedan skapat en debatt och skapat en oro som saknar proportioner. Tankarna om orsak, verkan och förslagen till åtgärder förefaller vara oändliga och situationen blir alltmer komplicerad. Helhetsanalysen saknas! Mitt i allt detta kaos skall ändå den dagliga skolverksamheten fungera.

Våra rektorer och lärare utsätts för en orättvis kritik, både direkt och indirekt, vars konsekvenser oroar mig mycket. Fan ska vara teaterdirektör sade August Blanche på sin tid, och om han hade levt idag och varit rektor eller lärare hade han nog sagt detsamma.

Den viktigaste frågan drunknar i debatt- och insändarfloden nämligen den om hur vi ska klara den framtida rekryteringen av lärare. Behovet är jättestort, men intresset för att välja yrket är litet i dag och debatten stimulerar knappast rekryteringen till lärareutbildningen!

Lärarna förädlar det viktigaste vi har, våra små barn! Dom måste orka med att fullfölja ett arbete som kräver vilja, kunskap, erfarenhet och ett stort engagemang och empati för barn med olika förutsättningar. Det är mycket påfrestande. Jag vet att skolan ger järnet för att reducera svårigheterna för dessa våra minsta små! Den vetskapen känns trygg, men jag oroar mig för vad framtiden kan innebära, om inte diskussionen blir mera analyserande och baserad på ett helhetstänkande.

Vi måste ge våra engagerade och duktiga rektorer och lärare lite lugn och ro!

Börje Jonson (S)
Ledamot i Barn- och Utbildningsnämnden Östersunds kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel