Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lugn norsk invasion

Ett 100-tal norska ungdomar invaderade Åre på skärtorsdagen. Men kaoset uteblev.
– Det är väldigt lugnt, säger närpolischefen Eva Helin.

Lunchtid i Åre på skärtorsdagen kan beskrivas som lätt kaotiskt vad gällde trafiken. Bilköerna ringlade sig genom hela byn och på parkeringen utanför Coops mataffär och Systembolaget var fullbelamrade. Det förväntade fyllekaos som polisen förberett sig på uteblev däremot.

– Vi har 16-20 poliser i Åre och en helikopter i luften, säger närpolischefen Eva Helin på förmiddagen.

Anledningen till denna mobilisering var de stora mängder turister och andra som spenderar påsken i Åre. Tidigare år har LT rapporterat om de fylleslag som utspelat sig främst på nämnda parkering utanför Systembolaget. Norska ungdomar har vallfärdat över gränsen för att så att säga cruisa i bilar och dricka alkohol. På senare år har polisen förberett sig på detta, vilket lett till lugnare påskdagar i byn. Så även i år.

Under den tidiga eftermiddagen hade Systembolaget ett stort tryck på sig. Väktare reglerade köerna som ringlade sig ända ut på parkeringen. Örjan Ringstad från norska Åsen i Levanger berättar varför han och andra norska ungdomar firar påsken i Åre.

– Det är tradition, med mycket folk, säger Örjan.

– Vi bara åker hit och sen hem igen, det är en social händelse.

Förutom några knasiga utspel som en person klädd i björndräkt, enskilt dansande och hög volym på bilstereor var stämningen lugn och polisen mest oroad över trafiksituationen.

– Inga omhändertaganden har gjorts och det har varit en lugn dag, säger närpolischefen Eva Helin vid 15-tiden på skärtorsdagen.

– Problemet har snarare varit att så mycket folk befunnit sig på en så liten ort som Åre.