Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Luftkanaler i träblock ny metod att bygga miljövänliga hus

I en verkstad i Nälden tar en annorlunda uppfinning vid. Det handlar om byggblock som kan bli hus, byggda med trä av lägsta kvalitet och med en isoleringsförmåga dubbelt så bra som vanliga timmerhus.

Mannen bakom idén heter Mikael Östling.

– 1996 började jag fundera på ett nytt byggsystem men det var först för två år sedan som det här arbetet tog fart på riktigt. I grunden handlar det om att ta fram ett billigt byggsystem, för det sätt hus byggs på i dag är inte särskilt rationellt säger Mikael Östling, en av två delägare i företaget Isotimber.

Mikael Östlings metod går ut på att använda dåligt trä och bearbeta det och skapa en annan struktur på det. Luftkanaler skapas i materialet som sedan limmas i hop till byggblock. Varje block fixeras med hjälp av plywoodskivor, vilket då blir ett bärande block.

Luften i luftkanalerna utgör isoleringen. En av träets egenskaper är att det andas. Luftrörelsen är naturlig i träet till skillnad från i dagens isoleringsmaterial där luften kondenseras och blir fukt.

Monteringsmetoden Mikael arbetar med påminner om timmerproduktion, varv läggs på varv, men monteringen blir enklare.

– Det som fattas innan allt är klart för försäljning är vissa konstruktionslösningar, som vi inte är färdiga med ännu. Vi kommer inte att bygga upp några hus utan bara sälja materialet. De här husen går att stapla ihop själv, därför är strategin att få in det i bygghandeln som en gör-det-själv-produkt. Det krävs inte mer än en motorsåg och en skruvdragare. säger Mikael Östling.

Han räknar med att börja sälja byggblocken i början på nästa år. Företaget har redan fått in flera förfrågningar från kunder.

– Vi kommer börja med att sälja materialet och hjälpa till vid monteringen. Vi behöver få fram mer monteringsanvisningar och därför kommer vi hjälpa kunderna bygga upp husen. Vi har ännu inte bestämt hur mycket materialet kommer att kosta.