Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Luften räcker inte till i klassrummet"

Ångsta skola har stora problem med luften i ett klassrum. Problemet är inte nytt – redan 2008 uppmärksammades det.
– Det är som att gå in i en vägg, säger läraren Anna-Karin Wahlberg Näslund.

Östersunds kommun har gjort mätningar på halten koldioxid i utvalda klassrum på ett antal skolor. Syftet har varit att få en ungefärlig koll på hur ventilationen fungerar. Meningen är att koldioxidhalten i klassrummen inte ska överstiga 1 000 ppm under en dag. I klassrummet på Ångsta skola, där förskoleklassen och årskurs ett håller till, var värdet nästan konstant över 1 000 ppm under den dagen som mätningen gjordes.

– Det är ett välkänt fenomen. Det har vi rapporterat i flera års tid, säger Patrik Gärd, rektor på skolan.

Problemen anmäldes till Östersunds kommun redan 2008 och tekniska förvaltningen var på skolan och gjorde mätningar 2012. Kommunen har åtgärdat vissa problem med ventilationen på skolan, men inte tagit något helhetsgrepp enligt Patrik Gärd.

– Problemen med luften här på Ångsta skola har inte uppkommit nu, det har man dragits med i flera år. Jag vill att man tar tag i det här. Jag tycker att man har skjutit på det här ganska länge. Det har kommit till en punkt där man nog behöver bestämma sig, åtminstone enligt koldioxidvärdena, det tycker jag är mest allvarligt.

Ångsta skola har varit nedläggningshotad i omgångar. Det tror Patrik Gärd är en anledning till att ventilationen inte har åtgärdats.

– Det finns en gräns för hur länge man kan hålla på och skjuta på viktiga investeringar, kan jag tycka.

Skolan har själv gjort en undersökning bland personalen som arbetar i klassrummet om hur de upplever att göra det. Den visar på vissa problem med personalens hälsa.

– Vi kan se att de som jobbar i de här lokalerna har besvär med huvudvärk, de blir trötta, torra i ögonen och luften räcker inte till, säger Patrik Gärd.

Det intygas av Anna-Karin Wahlberg Näslund, som har arbetat på Ångsta skola i 15 år.

– När vi har full klass räcker inte luften till. När man kommer utifrån och in är det som att gå in i en vägg, det finns ingen luft kvar. Man får ont i huvudet ganska ofta, säger hon.

Skolan byggdes på 1950-talet och den ventilation som finns i klassrummet kommer från fönstren. För att luften ska räcka till får lärarna öppna fönstren, vilket inte är någon höjdare på vintern när det är kallt.