Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Luckra inte upp byggregler

På många håll i landet råder en allvarlig bostadsbrist. Bostadsminister Stefan Attefall (KD) vill inte att kommunerna ska få ställa högre miljökrav när nya bostäder byggs. I statens byggregler finns krav om hur energieffektiva nya bostäder måste vara. Men dessa krav är mycket låga – lägst i Norden. Sveriges byggnader står för drygt 40 procent av landets totala energiförbrukning. Det är viktigt att vi gör allt vi kan för att spara energi (inte minst i byggnader) om Sverige skall nå regeringens energi- och miljömål.

Orsaken till att den borgerliga bostadsministern inte vill tillåta högre miljökrav är att byggnadskostnaderna blir högre om miljökraven höjs, men det blir inte dyrare om man har ett längre perspektiv. Driftskostnaderna blir lägre på energisnåla hus.

Det är kommunernas inställning som är viktig. Byggbolag köper kommunal mark till sina byggprojekt och därför kan kommuner ställa högre miljö- och energikrav inför köp av mark för byggnadsändamål.

I ett brev till SvD nyligen skrivet av Anders Knape, Ordförande i SKL (Sveriges Kommuner och Länsting) och Pierre Olofsson, VD för Skanska Sverige AB, påpekar de att SKL, med hjälp av byggbranschen och storstadskommuner, har utarbetat rekommendationer för hur landets kommuner kan ?ställa krav på en gemensam och tydlig nivå? Nivån är betydligt mer ambitiös än statens energikrav.

Ett lagförslag att förbjuda kommuner att ställa högre miljökrav på nya byggnader går till omröstning i riksdagen under våren. Det vore ett stort misslyckande om lagförslaget röstades igenom.

Miljonprogrammet påminner oss om den situation som uppstår när man bygger billigt och utan miljöambition.

John Porter (MP)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel