Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lucas fick följa med när Ruth flyttade till hemmet

Katten Lucas är bara sju år men bor redan på hemmet. Sedan drygt ett år tillbaka delar Lucas lägenhet med sin matte Ruth Jönsson på äldreboendet Hällebo i Ede.

– Katten är mitt allt och utan honom hade jag aldrig flyttat hit, säger Ruth.

Det är en rörande historia, om Ruth Jönsson, 81 år och hennes katt. Den börjar för sju år sedan när Ruth fick Lucas som kattunge för att hon skulle känna sig lite mindre ensam.

Katten blev Ruths bästa vän och är nu hennes sällskap som hon pratar med under långa dagar.

På nätterna, när Lucas behagar vara hemma, sover han under hennes täcke.

– Jag har en cp-skada sedan födseln och den gör att det har blivit svårt att röra mig, särskilt de senare åren. Men jag har hela mitt vuxna klarat mig själv och bott i en lägenhet i Änge. För drygt ett år sedan fick jag plats här på Hällebo för att få hjälp med det vardagliga eftersom åldern börjar ta ut sin rätt, men det fanns ett problem; Vad skulle hända med Lucas?

– Under de år jag haft honom har katten betytt så enormt mycket för mig och jag skulle inte kunna tänka mig att lämna bort honom till någon annan.

Personalen på Hällebo var förstående och de visste också sedan tidigare hur viktig katten var för Ruth, så då blev det bestämt att Lucas skulle få flytta med Ruth till äldreboendet.

Så långt var allt frid och fröjd, men när flyttdagen närmade sig så försvann plötsligt Lucas.

Under 14 dagar såg inte Ruth ens svanstippen på sin katt.

Nu engagerade sig hela Hällebo och hemtjänstpersonalen för att försöka hitta igen katten och återföra honom till Ruth, som var utom sig av oro.

– Jag var säker på att katten var borta för alltid.

När personalen på Hällebo och på hemtjänsten hade en stund över var de i Änge och lockade på Lucas i närheten av Ruths tidigare lägenhet. De förstod att katten hade försökt att komma tillbaka till sitt förra hem.

Både dagtid och kvällar gjorde man allt för få tag i katten men det var förgäves.

Då kom någon på att sätta ut en kattfälla och en morgon så satt Lucas fångad i buren.

Nu blev lyckan fullständig på Hällebo. Alla, både de boende och personal blev jätteglada för Ruths skull och Lucas fick bo ett halvår hos henne som innekatt innan Ruth vågade sig på att släppa ut honom igen.

– Nu har han en egen bräda från mitt fönster som han går ut och in på. Någon gång kan han vara borta något dygn, men han kommer alltid tillbaka.

Lucas vet också att han inte får gå in till de övriga åldringarna på grund av allergirisken och vill de klappa honom så blir det utomhus.

Sjuksköterskan Anna Hestner på Hällebo säger att det märks hur bra det är för Ruth att få ha sin katt hos sig.

– Ibland när jag kommer in till Ruth så halvligger hon i fåtöljen och slumrar med sin Lucas över bröstet.