Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT-tv: Unik sång- och dansföreställning

En banjospelare i världsklass som komponerar symfonier. Och en klassiskt skolad balettdansös som behärskar både hambo och sydafrikansk stöveldans. Bill och Livia Vanaver tror på kulturen som en enande kraft och arbetar över alla etniska och geografiska gränser. Nu gästar de Jämtland med sitt unika sång- och danskompani.

Gruppen Vanaver Caravan har sin bas i Hudson Valley i New York State på USA:s östkust. Totalt omfattar den ett 25-tal personer, av dem är tio med vid Jämtlandsbesöket.

De kommer att delta i fredagens stödgala "Musik för Papua" och lördagens scenföreställning "Morgonstjärnans land" som arrangeras av kören Mozaik och föreningen Peaceworks Östersund. På söndag håller de workshops på Folkets hus dit alla – oavsett förkunskaper – är välkomna för att prova på danser från hela världen. Nästa vecka turnerar de i länets högstadie- och gymnasieskolor.

LT träffar Bill och Livia Vanaver dagen efter ankomsten till Sverige hemma hos Eva Persson Huck i Ås. Eva är deras goda vän sedan början av 1980-talet, då hon vistades som au pair hos familjen Vanaver i ett år. Eva är också den som förmedlat kontakten mellan kören Mozaik och Vanaver Caravan.

Både Bill och Livia känner av tidsomställningen och är ganska trötta när vi ses. Vilket inte hindrar Bill från att arbeta intensivt vid den bärbara datorn med sitt senaste kompositörsuppdrag, två symfonier som ska uruppföras av Hudson Valley Philharmonic Orchestra den 31 mars, samtidigt som Vanaver Caravan firar sitt 40-årsjubileum.

Livia och Bill berättar om samarbetet med Mozaik, som inleddes när kören kom över till USA 2009 för att delta i den stora musik- och miljöfestivalen Clearwater Festival vid Hudsonfloden i New York State.

– Det var väldigt speciellt, säger Livia, som ser stora likheter mellan Mozaik och Vanaver Caravan. Gemensamt har de övertygelsen att människan berikas av att öppna sina sinnen för andra kulturer och att musik och dans kan användas som viktiga verktyg i arbetet för fred och frihet.

På Clearwater Festival uppträdde Mozaik och Vanaver Caravan på samma scen men med olika nummer. Vid föreställningen "Morgonstjärnans land" på Gamla Teatern på lördag blir det en närmare form av samarbete.

– Myriam Lundberg som är ledare för Mozaik och initiativtagare till hela Papua-projektet har skickat över inspelningar av den musik som kören ska framföra och vi har utformat dansnummer som vävs in i föreställningen, berättar Livia.

I föreställningen kommer också att höras inspelningar där Pete Seeger, legendarisk frihetssångare och grundare av Clearwaterfestivalen, läser texter från Dag Hammarskjölds "Vägmärken".

– Vi känner Pete Seeger väl, hans dotter är en av mina närmaste vänner. När Myriam Lundberg besökte oss i USA 2010 sammanförde vi dem båda och Pete blev imponerad av Myriams engagemang för Papua, säger Livia.

– Myriams önskan var att Pete Seeger skulle läsa in hela speakertexten till "Morgonstjärnans land", men det blev lite mycket, han är ju 93 år nu. Nu fick det bli så här istället, och det blir underbart det med.