Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT-TV: Så kan Lindholm utvecklas i NHL

Brynäsfostrade Elias Lindholm ställs inför utmaningar i både NHL och JVM.

Men hur ska 19-åringen ta nästa steg i Nordamerika?

– Spelarbedömningarna i NHL är annorlunda i dag än tidigare, säger agenten Gunnar Svensson.

Sveriges tredje gruppspelsmatch mot Norge blev en expeditionsaffär.

10-0 inför drygt 11 000 åskådare i Malmö Arena, med fem svenska mål i power play. Elias Lindholm passade på att spräcka sin målnolla när han pangade in 9-0.

– Jag fick till en "tåspets" och fladdrade in pucken. Det var skönt, säger Elias Lindholm, samtidigt som spekulationerna börjar inför gruppfinalen på nyårsafton mellan Sverige och Ryssland.

Om en dryg vecka är JVM slut och andra utmaningar väntar Elias Lindholm.

Då väntar åter igen spel med Carolina i världens bästa liga. Och efter att ha draftats av klubben i första rundan är förväntningarna fortsatt stora på den förre brynäsaren.

Gunnar Svensson är en av de hockeyagenter som har varit med längst i gemet, och bland annat följt Henrik Zetterberg och Nicklas Bäckström på deras vägar till NHL:s absoluta toppskikt.

Han pekar ut några detaljer som är betydligt annorlunda i Nordamerika.

– Man matchar annorlunda i NHL. Där pratar man väldigt mycket om "top six" och "bottom six" bland forwards. Det är benhårt så att ens första två kedjor har 19-20 minuter per match, och där har man sina duktiga puckspelare, säger Gunnar Svensson och utvecklar:

– Killar som Elias Lindholm och Filip Forsberg måste få sådana minuter. Det är definitivt där de ska spela.

Han drar en parallell till spelare som Linus Omark, som trots stor offensiv talang haft svårt att bli helt ordinarie i NHL.

– När Linus åkte över konkurrerade han inte med tolv forwards. Han konkurrerade med sex forwards. Och fixar man inte det, då är det ned till farmarligan som gäller.

Elias Lindholm har testat NHL-spel trots att han fortfarande är junior. Gunnar Svensson menar att ett par bitar är extra viktiga när en talangfull junior ska ta steget till att bli fullfjädrad stjärna i NHL:

– Mycket handlar om mognaden och närkampsspelet. Spelarbedömningarna i NHL är annorlunda i dag än tidigare, men fysiken är fortfarande en grundbult i NHL och spelet på liten rink, säger Gunnar Svensson.

– Sedan är det också så att svenska spelare brukar vara bra på många olika saker.Men i NHL är det ofta så att du kan vara extra bra på en sak och göra dig en karriär på det. Är du en "femma" i skytte eller skridskoåkning kan det räcka långt.

I JVM tror han att nyårsaftonens motståndare Ryssland blir en knivig motståndare i jakten på medaljerna.

– Ryssarna har ett väldigt bra lag med många spelare i KHL. Sedan handlar det som vanligt om att de ska få ihop gruppen, men nu har de börjat riktigt bra, säger Gunnar Svensson.