Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT-tv: Personalchefens svar efter domen

Arbetsmiljöåtgärder vidtogs, enligt Krokoms kommun. I teveinslaget nedan svarar personalchefen på om kommunen gjort något fel.

– Domen har principiell betydelse. Frågan är om man nu kommer att kunna delegera arbetsmiljöansvar till chefer i kommuner. Om någon är beredd att ta på sig det ansvaret, säger Ola Skyllbäck, kommunchef i Krokoms kommun.
Han konstaterar också att jurister på SKL – Sveriges kommuner och landsting - nu sitter och läser tingsrättsdomen för att utröna vad den betyder för personalarbetet i kommuner.

Ingen av de två dömda cheferna har varit avstängda under polisutredning och rättegång. Till skillnad från den musiklärare som under hösten var avstängd för att ha skrivit grova kommentarer om invandrare på en sida på internet.
– En avstängning är ingen bestraffning. Det är något som kommunen kan ta till medan man utreder vad som hänt, säger Ola Skyllbäck
Båda cheferna får behålla sina anställningar.
– Det är kommunstyrelsen som tillsätter förvaltningschefer, säger Gunilla Sundqvist.
Kommunstyrelsens ordförande Maria Söderberg förklarar varför man inte avskedat de två cheferna.
– Det är ganska länge sedan det inträffade. Och efter att händelsen inträffade då Lars tog sitt liv så har flera olika åtgärder vidtagits. Både inom förvaltningen och inom hela Krokoms kommun. Därför har det inte varit aktuellt att föra den diskussionen, säger hon.

Krokoms kommun vill få onsdagens dom prövad i högre instans, sedan två av kommunens chefer fällts för arbetsmiljöbrott efter att en anställd tagit sitt liv, . I ett pressmeddelande skriver företrädare för kommunen att domen är principiellt viktig och att kommunen välkomnar ytterligare en prövning.

Kommunalrådet Maria Söderberg uppger att kommunen utvecklat sitt arbetsmiljöarbete sedan 2010. Men säger samtidigt att arbetsmiljöåtgärder hade vidtagits och att domen därför inte är rimlig.

– Det är en oerhört tragisk händelse som många är känslomässigt berörda av. Vi känner naturligtvis extra med familjen, men även med arbetskamrater och chefer. Våra chefer har självklart ett arbetsmiljöansvar i de delegerade arbetsuppgifterna som de ska utföra. Arbetsmiljömålet är nu prövat och tingsrätten har fastställt sin dom. Att de har gjort sig skyldiga till arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död känns inte rimligt. En rad arbetsmiljöåtgärder var vidtagna, säger Maria Söderberg, kommunstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande.