Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT-tv: Fisktrappa i öringens Eldorado

Två gånger om dagen öppnas portarna i fisketrappan för Dammåns mytomspunna jätteöringar.

Det drar storpublik när fiskarna plockas ur trappan, mäts och vägs.

– Ofta har vi upp till 40-50 personer som är här och tittar, säger Roger Staaf, Dammåns fiskevårdsförening.

Med start i Bydalsfjällen slingrar sig Dammån – ett av Sveriges bästa öringsvatten – ner genom ett orört skogslandskap ner till Indalsälven nära Storsjön.

För att ta öringarna ska kunna ta sig upp till sin lekplats vid Storfallet måste de passera ett kraftverk. Samtidigt som kraftverket byggdes 1912 så byggdes också en fisketrappa som idag är byggd i trä och består av svagt sluttande "bassänger" där öringarna kan klättra upp. Men trappan går inte hela vägen förbi kraftverket.

I stället har fiskevårdsföreningen sedan 1950 två gånger om dagen – klockan 08.00 och klockan 16.00 – under säsong med håv lyft upp öringarna ur trappan, räknat, mätt och vägt dem.

– För närvarande är vi fyra stycken som turas om att sköta tömning och räkning, säger Roger Staaf.

Det varierar kraftigt hur många öringar som finns i trappan när Roger och hans kollegor kommer för att tömma den.

– I morse var det helt tomt och öringarna har varit lite sega de senaste dagarna, säger Roger när LT kommer för att vara med på 16.00-tömningen.

Men när han släpper ur vattnet från fisketrappan så försvinner alla farhågor om att det inte ska finnas någon öring att håva upp. Hela trappan är fylld med stora vackert skimrande öringar. Totalt tio stycken håvar Roger upp och räcker till kollegan Robert Magnusson som noggrant mäter och väger fiskarna. Flera väger över fyra kilo, och bara en väger under ett kilo. En bra dag enligt Robert.

– Det här får upp snittvikten för öringen som passerat här i år, säger han.

Fisktrappan i Dammån har blivit ett allt mer populärt turistmål. Enligt Roger Staaf kan det vara upp till 50 personer som kommer för att se på under eftermiddagstömningen.

Vad är det som är speciellt med Dammåöringen?

– Den har sitt ursprung här och är inte inplanterad, säger Roger.

Fiskar du något själv?

– Nej, jag bor nog lite för nära.