Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT-tv: En tyst replokal för musikaliska möten

– Det här är grymt kul, säger Alexander Winberg.

Hur mycket han än slår på trummorna hörs bara ett dovt knackande.

Han, Elias Strömgren och Simon Jämtgård repar i den tysta replokalen i församlingsgårdens källare.

Johan Arveli, från studieförbundet Sensus, hjälper Elias med ljudinställningarna. När han sedan spelar på gitarren hörs bara ett svagt knäppande. Men i hörlurarna hörs desto mer. De tre killarna spelar en låt från hårdrocksbandet Nirvana.

I lokalen finns instrument och mikrofoner att låna. Var och en har hörlurar och möjlighet att ställa in sin egen ljudnivå för instrumenten genom att koppla in sig på digitala förstärkare.

– Att kunna reglera ljudstyrkan är det absolut bästa. Man slipper hörselskador, i replokaler är det ju oftast en väldig hög ljudnivå. Det är också bra för de musiker som har tinnitus. Man stör ingen annan heller, säger Johan Arveli.

De tre killarna har ett band tillsammans, men de har inte något namn bestämt ännu.

– Vi ska spela tillsammans med en kör som Maria Tängmark leder, berättar Elias Strömgren.

Killarna jammar på. Det är deras första gång i den tysta replokalen, men det verkar inte som att det blir den sista.

Östersunds församling och Sensus har tidigare inte haft något samarbete men replokalen är ett nystartat samarbetsprojekt. Det är öppet för vem som helst som vill komma dit och repa. Lokalerna går också att använda som studio.

Det tillkommer ytterligare en dimension till replokalen. Och det går organisten tillika församlingens musikansvarige Nicklas Strandberg i gång på ordentlig.

– Det här kan användas av alla som vill pröva. Och det är enkelt eftersom att alla instrument som behövs finns här. Det finns ingen begränsning i vilken musikstil man kan spela här, säger Nicklas Strandberg.

Han ser framför sig många spännande musikaliska möten. Han ser också att det för första gången finns möjlighet för klassisk kammarmusik att repetera.

– Det har inte funnits någon bra lokal för det tidigare, säger Nicklas Strandberg.

Sensus har byggt replokalen i församlingsgården, de har ännu en i sina lokaler.

– Vi har aldrig haft något samarbete med kyrkan här förut, det här är jättespännande, säger Johan Arveli, Sensus.