Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT-tv: "Det är jätteviktigt med bra transporter"

Det är viktigt att inte höja kilometerskatten eller bensinskatten. Det var budskapet från handelsminister Ewa Björling när hon besökte länet på onsdagen i samband med Moderaternas valturné.

En aktuell fråga för Jämtlands län är Green Cargos planerade minskning av godstransporter, som riskerar att slå hårt mot företag i länet som är beroende av godstransporter för att till exempel kunna exportera sina varor.

– Jag är inte detaljinsatt i fallet Green Cargo, men naturligtvis är det jätteviktigt med bra transporter vid all export. Då handlar det om både vägar, tågtransporter, flyg och båt. Och det är just därför vi har gjort stora infrastruktursatsningar på 497 miljarder kronor under den här mandatperioden. Det är någonting som vi också måste fortsätta att bygga ut, men i en klok takt där vi också ser att vi har råd med det, kommenterade handelsminister Ewa Björling.

• Vad kommer ni göra för att företag i glesbygd ska kunna bedriva utrikeshandel, om de till exempel är beroende av järnväg?

– Företagen är ju beroende av alla olika transportslag och en viktig del då är naturligtvis att inte höja kilometerskatten och att inte höja bensinskatten, utan att faktiskt göra det möjligt för folk att fortfarande kunna bo i landsbygden glesbygd och dessutom kunna driva företag, sade Ewa Björling.

• Men hur ska det här gå ihop med ett hållbart klimat, det pratas ju om att vi behöver flytta över transporter från bil till järnväg men det här blir precis tvärtom?

– Jag tycker det är viktigt att vi har flera olika transportslag, därför att det är också beroende på vilken typ av export du bedriver, om det är varu- eller tjänsteexport. Och vi har sagt i vår energiöverenskommelse att vi ser att det är viktigt med flera olika energislag, det handlar både om vattenkraft, kärnkraft och förnyelsebar energi. Där ser vi också att det är väldigt viktigt att många bilar ställer om till andra drivmedel än det som är i dag, och därför är det viktigt att stötta forskning på det här området, sade Ewa Björling.

Handelsministern hade inte pratat med några av de företag i länet som transporterar gods på järnväg, men sade sig vara beredd att lyssna på vad de har att säga.