Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT-tv: De lär sig självförsvar – "man vet aldrig när någon dyker upp"

Liz Donohoe kopplar strypgrepp på Moa Lundqvist, som svarar med en spark mellan benen på lagkamraten. Samtidigt sätter Josefin Hellberg en välplacerad armbåge i ansiktet på Olivia Lindgren.
Inget är på riktigt – men det skulle kunna vara det.

Det är onsdagskväll och tjejerna i Östersund Baskets A-lag har träning. Men den här kvällen är det inte spelsystem, bollbehandling och skott som står på programmet. I stället är det självförsvar som gäller.

Ledare: Att vara kvinna är att vara rädd

Läs mer: Självförsvar bästa vapnet för unga kvinnor

Tjejer får lära sig självförsvar

Bakgrunden är flera uppmärksammade händelser där kvinnor runtom i Sverige har blivit attackerade och utsatta för våld. Det fick karatetränaren Anthony George Mdawar att reagera.

– Jag såg på nyheterna om en kvinna som hade blivit attackerad. Det fick mig att må dåligt. Jag pratade med Dennis Cooper (instruktör i Östersund Basket) och erbjöd mig att hjälpa till, säger Anthony George Mdawar under träningspasset.

Spelarna lyssnar intresserat och försöker ta till sig av kunskaperna som den erfarne tränaren lär ut. När det är dags att själva prova tekniken blir det många skratt, då tjejerna är ovana att attackera och försvara sig mot lagkamrater.

Anthony George Mdawar försöker få dem att vara allvarliga.

– Försök leva er in i situationen. Om ni skakar och har 250 i puls, då kommer ni inte att skratta, säger han.

Moa Lundqvist, 20 år, är tillbaka i hemstaden Östersund efter fyra års spel i Luleå. Hon tycker att självförsvarsträningen var nyttig och lärorik, men ser också ett stort problem med den.

– Jag tycker att det är sjukt egentligen att man ska behöva göra något sådant här. Det visar på vilket stort problem det har blivit i dagens samhälle. Det är tråkigt att vi ska behöva ha en sådan här träning, men samtidigt känns det som att det behövs. Det känns bra att vi får lära oss, säger Moa Lundqvist.

Är Östersund en trygg stad att röra sig i som ung tjej?

– Jag vet inte om jag är rätt person att svara på det, jag är ganska nyinflyttad. Men så länge man rör sig i rätt kvarter och på gator med mycket folk har jag inte känt mig osäker än så länge. Men det är aldrig kul att gå hem ensam från träningen, för man vet aldrig när det dyker upp någon. Det är väl ofta när man minst anar det, säger lagkamraten Josefin Hellberg, 19 år, ny i laget från Luleå till i år.

Både Moa Lundqvist och Josefin Hellberg har reagerat på att det förhållandevis ofta rapporteras om kvinnor som blir utsatta för överfall.

– Jag har inte tänkt på det så mycket tidigare. Men nu känns det som att man hela tiden får läsa på Facebook och i tidningar om kvinnor som har blivit överfallna och då tycker jag att det känns som att man tänker mer på det när man går ute, än man har gjort tidigare. Nyligen blev en kompis till en kompis överfallen och då kändes det väldigt nära inpå, säger Moa Lundqvist.

– Det känns som att det inte stannar kvällstid och nattetid, det händer även på motionsrundor under dagtid. Då känns det verkligen som att det har gått för långt, säger Josefin Hellberg.

Anthony George Mdawar pratar under träningen om att det är viktigt att som ung tjej ha uppsikt över sin omgivning när man går ensam om kvällen, och helst inte gå och lyssna på musik i hörlurar eller prata i mobiltelefonen. Det tycker både Moa Lundqvist och Josefin Hellberg är fel.

– Man vill kunna gå hem från träningen och plugga i lurarna och inte behöva tänka så. Man ska inte behöva gå och snurra på huvudet för att känna att "nu ser jag om någon kommer", säger Josefin Hellberg.

Försvar är viktigt för ett basketlag – men då handlar det om att försvara korgen från att motståndarna ska göra poäng. De nya försvarskunskaperna som Moa Lundqvist, Josefin Hellberg och deras lagkamrater fick lära sig ska ingen kvinna behöva använda.