Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT-tv: Carlos försvunnen i tio år

I maj för tio år sedan försvann Carlos Pizarro under en cykeltur i Strömsund och han är sedan dess spårlöst försvunnen.

Annons

Senast Carlos Pizarro sågs i livet var söndagen den 9 maj 2004. Han kom cyklade norr om Strömsund efter riksväg 45, någon gång före klockan 18.00.

Den som med säkerhet såg honom då var en anställd på gruppboendet 36:an där Carlos bodde.

Vid en rosa kiosk vid rondellen mot Gäddede kom 22-årige Carlos cyklande i sin blå träningsoverall och beige sportkeps.

Platsen är en bit från där han bodde, Risselåsvägen i centrala Strömsund, men inom det område han kände till enligt de uppgifter polisen har sammanställt om fallet.

Hundratals timmar har lagts ner av polis och frivilliga på att hitta honom men spåren slutar där den sista iakttagelsen gjordes.

– I såna här ärenden brukar det komma in lite tips efterhand men ingenting har kommit in i det här fallet, säger Sanna Mattsson, vid Jämtlandspolisens avdelning för grova brott.

Teorierna om vad som kan ha hänt har varit flera. De har pendlat mellan försvinnande och olycka där någon sopat igen spåren.

– Vi har sökt enormt mycket och det har varit många älgjakter sedan 2004 utan att något framkommit den vägen, konstaterar Sanna Mattsson.

– Även hans cykel är fortfarande borta.

Cykeln var av en ovanlig modell, Lahsen, och röd till färgen.

Dykningar, helikopterspaning, dörrknackningar och användningen av en sjöuggla är några sätt man använt sig av i sökandet.

Men hösten 2008 konstaterade polisen att man helt saknade tekniska spår och att endast nya uppgifter kunde lösa fallet. Så är läget fortfarande, enligt Sanna Mattsson.

Anders Jämteby är den som är mest insatt i det omfattande materialet. Det fyller den ena pärmen efter den andra i polishuset. Där finns många lösa trådar som behöver knytas ihop med rätt pusselbitar.

– Carlos gjorde inga utflykter där han stack iväg. Det var inte en kille som drog iväg med nya personer. Han såg fram emot en resa som var planerad en tid efter försvinnandet och han hade en tid bokat i tvättstugan när han försvann, säger Anders Jämteby.

Carlos Pizarro var lätt utvecklingsstörd med autistiska drag. Han bodde i en tvåa på Risselåsvägen 82b i Strömsund.

En man i 50-årsåldern satt häktad en kortare tid misstänkt för att ha med försvinnandet att göra, efter tips som gjorde gällande att han pratat om vad som hänt Carlos. De misstankarna avskrevs och en teknisk undersökning av en bil som kopplades till mannen gav inga nya spår.

– Han är också helt avförd från utredningen, säger Anders Jämteby.

Vad krävs för att komma vidare?

– Polisen är alltid angelägen om att få in uppgifter och tips ifrån allmänheten, inte minst nu. Det har gått lång tid men det är inte alls omöjligt att det finns personer som vet eller tror sig veta vad som kan ha hänt, säger Anders Jämteby.