Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT-tv: Billström: "Inte regeringens ansvar"

Situationen för bärplockarna i Bräcke är oacceptabel. Det sade arbetsmarknads- och migrationsminister Tobias Billström (M) när han besökte Jämtland på onsdagen.

Men att bärplockare utnyttjas år efter år är inte något som regeringen kan ta ansvar för, anser han.

Tobias Billström, som besökte Moose Garden i Orrviken i samband med Moderaternas valturné, sade sig vara väl underrättad om bärplockarnas villkor runt om i landet. Han anser att de självklart borde få den ersättning som de är berättigad till enligt kollektivavtalen.

– Problemet är att man tecknar ett avtal som säger att man ska få en garanti på mellan 15 000 till 17 000 kronor, sedan tecknar man ett annat avtal i hemlandet där man friskriver sig från de här pengarna. Det är ett stort problem och där tycker jag bärföretagen måste fundera över vilka samarbetspartners de egentligen väljer bland de här rekryteringsfirmorna eller kontaktbyråerna i respektive hemland, säger han.

Tobias Billström menar att i de fall då bärföretagen inte väljer seriösa samarbetspartners bör uppköpare och konsumenter säga ifrån.

• Menar du att det är konsumenternas ansvar att se till att bärplockarna får rimliga löner?

– Det är en fråga som delas på två delar, dels bärgrossisterna som är uppköpare av bären och dels vi som i sin tur handlar av bärgrossister. Det finns ju företag som till exempel Polarica som har upprättat en kod och försökt komma till rätta med det här, men det är ju uppenbart att det inte har räckt, säger Tobias Billström.

Efter förra årets skandaler i bärskogarna sade regeringen och Migrationsverket att samma sak inte skulle upprepas i år. Men allvarliga incidenter har inträffat på flera håll i landet även i år.

• Vilket ansvar har ni i det?

– Frågan är inte så mycket för regeringen, utan det här handlar om arbetsmarknadens parter. Ytterst är det en fråga om seriositet: vem är det egentligen man anlitar. Vi ser ju också att det finns många bärplockare som gör ett bra jobb och som får betalt, det får man inte heller glömma bort, säger Tobias Billström.