Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT testar: Så varmt är det i Storsjön

I april provad LT badläget i Storsjön efter att isen gått rekordtidigt.
När norra Sverige är varmast i Europa och vädret bättre än i Thailand tyckte vi att det var dags igen – och den här gången tog vi med oss en termometer.

Undertecknad, som provbadade i Storsjön i slutet av april, fick uppdraget att undersöka badläget när riktigt tropiska temperaturer råder i länet.

Med en badtermometer i högsta hugg åkte jag ut till Bynäset vid lunchtid. Massor av badsugna besökare hade redan tagit plats på stranden på det före detta militärområdet när jag gick i "plurret".

– Senast jag badade här var när jag gjorde lumpen 1998 eller 1999. Då var det bara vi som kunde bada här, säger Christer Lindegren som åkt ut med sin familj och några vänner.

När termometern fått ligga i vattnet tio minuter var det dags för beskedet.

24 grader – en vattentemperatur som garanterat inte händer varje dag eller ens varje sommar i länet.

– Jag har nog aldrig varit med om något liknande i Storsjön, säger Hanna Eklund, som badade med sin dotter Alma och Christers dotter Tyra Lindegren.

Det kan finnas osprängda bomber här på Bynäset. Hur mycket tänker du på det?

– Jo, jag vet ju att det varit militärt. Men man tänker nog att det är okej så länge man är på områden där det är mycket folk, säger Hanna Eklund.