Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT:s Kalle Olsson vill bli riksdagsman

Länstidningens ledarskribent Kalle Olsson vill ta klivet in i riksdagen. Han har fått frågan om att kandidera och svarat ja.

Det innebär också att han tar tjänstledigt från sitt arbete på LT från årsskiftet.

– Kalle och jag är överens om att det inte går att vara ledarskribent och samtidigt kandidera till riksdagen, säger LT:s ansvarige utgivare Lennart Mattsson. I det här läget är det viktigt att stå utanför.

Kalle Olsson, som i dag är 29 år, har jobbat som ledarskribent på LT sedan år 2006, då var han en av Sveriges yngsta ledarskribenter.

– Nu vill jag vara med och påverka politiken. Främst vill jag förstås vara med och jobba för ett maktskifte. Vi måste få bättre resurstilldelning till Norrland, se bara på infrastrukturen där vi endast får småskärvor i dag, säger han.

Från årsskiftet och fram till valet kommer han nu att arbeta som kommunikatör för det socialdemokratiska partidistriktet. Ett jobb som han har sökt och fått i konkurrens med andra.

Kommer du att utmana Gunnar Sandberg som sitter i riskdagen nu?

– Jag har accepterat att bli nominerad och hoppas förstås få en plats högt upp på listan. Jag utmanar ingen särskild, men självklart blir det en konkurrenssituation eftersom det bara finns ett begränsat antal platser till riksdagen. Men vi arbetar i samma lag mot ett maktskifte.

Vem eller vilka vill du att Socialdemokraterna ska regera med om de vinner valet?

– Det är faktiskt det vanliga att låta valresultatet styra regeringsbildningen. Med Sverigedemokraterna i vågmästarställning måste partierna vara pragmatiska. Det är inte Fredrik Reinfeldt som ska sätta ramarna för vilka samarbeten som är möjliga i riksdagen. Även om jag förstår att han gärna vill det...

Kalle Olsson tycker också det är viktigt att samtliga partier driver sin egen linje under valrörelsen.

Men varför vill du ta klivet in i riksdagen? Om du kommer in vilket utskott kommer du att önska att du hamnar i?

– Jag har alltid haft en vilja att skriva och uttrycka mig och på det sättet bilda opinion, men efter mina år som ledarskribent har lusten att påverka infunnit sig allt starkare. Jag är genuint intresserad av många frågor, inte minst välfärds- och glesbygdsfrågor. Sedan måste det bli ordning och reda i skolan.

Han säger också att han blir upprörd när han hör om alla som far illa på ett eller annat sätt i samhället. Han ser orättvisor mellan olika grupper och olika delar av landet.

– Det är skandalöst när människor i glesbygden inte kan använda sina telefoner. Detsamma gäller den dåliga vägstandarden. Här måste staten ta ett större ansvar, säger han.

Att trovärdigheten för Socialdemokraterna när det gäller välfärdsfrågorna har ökat, tycker han är bra. Men här måste ambitionen höjas.

– Vi måste förvalta vårt förtroende och göra verklighet av politiken, se till att det blir en bättre skola och rätta till bristerna i vården. Vi vill faktiskt göra skillnad. Samtidigt har högern förändrat den ekonomiska politiken i grunden genom att sänka skatterna med 130 miljarder, fortsätter Kalle Olsson.

Han förstår dilemmat när Stefan Löfvén säger att han inte tänker gå in och röra det femte jobbskatteavdraget om de vinner valet. De måste förhålla sig till de ekonomiska förutsättningarna som finns.

– Det är vanligt folks inkomster det handlar om. Men Socialdemokraterna fortsätter inte skattesänkarpolitiken utan ska se till att värna välfärden. När den fungerar som bäst är den produktiv i sig. Då kan folk arbeta i stället för att exempelvis tvingas gå ner i arbetstid för att vårda sin gamla mamma, avslutar Kalle Olsson.

Men än är inget klart. Kalle Olsson vet inte var han hamnar på listan och om har får tillräckligt många röster för att få en plats. Ändå kan vi konstatera att kampen om uppdragen har börjat även inom de enskilda politiska partierna.