Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT:s chefredaktör: Tack för att du fortsätter stötta den lokala journalistiken

 
Chefredaktörens krönikor
Visa alla artiklar

När coronakrisen slog till drog stora delar av samhället i handbromsen. Vi slutade röra oss på stan och handlade mindre. Företagen drabbades hårt ekonomiskt och det i sin tur ledde till att annonserna i Länstidningen blev färre och tidningens annonsintäkter minskade.

Den 6 april permitterades Länstidningens personal som en ekonomisk åtgärd för att kunna fortsätta bevaka Jämtland och Härjedalen även efter coronakrisen. Då skrev jag i en krönika:

Det känns paradoxalt att behöva permittera journalister i tider då de behövs som allra mest

Känslan gick snabbt över till verklighet. Inifrån redaktionen såg vi hur trafiken på vår sajt ökade och att ni läsare ville ha mer, behövde mer för att förstå vad som händer och hur coronaviruset påverkar våra liv. Men från den ena dagen till den andra hade Länstidningen, som redan är en ganska liten redaktion, tappat 20 procent av produktionen. Vårt dagliga maraton övergick till en ändlös spurt.

Men vi gör det för att kunna fortsätta rapportera i framtiden. För även då kommer vi behöva oberoende och lokal nyhetsjournalistik

Nu har det gått tre månader och det är med lättnad och glädje som jag kan meddela att Länstidningen från och med idag går tillbaka till full styrka. Korttidspermitteringarna är över och en sak återgår till det normala i denna högst onormala tid vi lever i.

Trots hård konkurrens från de större redaktionerna i länet har Länstidningens personal gått till arbetet varje dag med nyfikenhet och energi för att ge dig som läsare unika nyheter, spännande reportage och underhållning från hela länet. Jag skulle utan problem kunna fylla en hel tidning på egen hand med hyllningsord till LT:s redaktion som aldrig ger upp och som aldrig slutar kämpa, men jag sparar det tills att nästa grej återgår till det normala och hela redaktionen får ses igen.

Så istället vänder jag mig till dig som just nu läser Länstidningen, du som varit prenumerant sedan länge och som valt att stanna kvar och du som är ny läsare hos oss. Tack! Tack för att du tror på lokal journalistik och väljer Länstidningen.

Jag vänder mig även till dig som driver företag i länet. Tack! Tack för att du väljer att investera lokalt och fortsätter annonsera i Länstidningen. Tack för att du ser värdet i en lokal och trovärdig annonsyta istället för att skeppa pengarna till globala jättar som Google och Facebook.

Under pandemin har ett mantra etsat sig fast:

Handla lokalt.

Det gäller inte bara lokala råvaror eller att stötta den lilla butiken i stan. Att handla lokalt gäller även journalistik.

Vill du i fortsättningen att det finns journalister i din stad och i din kommun, som granskar dina lokala politiker och makthavare, och som kommer ut till dig och din granne när ni har något att berätta, ja då är det lokal journalistik och Länstidningen du ska satsa på.

Vill du också vara en del av Länstidningen? Bli prenumerant här.