Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT:s chefredaktör: Berätta att kaffet kommer lukta skit, Tegnell – då kommer alla att lyssna

 
Corona: Sjukvården
Visa alla artiklar

Efter sommaren har smittspridningen av coronaviruset i samhället ökat. För några veckor sedan kunde LT berätta att flera skolklasser på Wargentinskolan skickats hem efter sjukdomsfall kopplade till ungdomsfester. Nu står vi inför en skidsäsong som lockar många turister till länet. Enligt Skistar är trycket på bokningarna till skidanläggningarna i Jämtlands län mycket större än vanligt, vilket ställer vården inför en utmaning.

– Om människor på semester fortsätter följa rekommendationerna så har vi bra möjligheter att mota smittan även i fjällvärlden. Men om man tänker att man har semester även från restriktionerna så skulle jag säga att risken är överhängande att vi ser utbrott kopplade till after-skin, restauranger och värmestugor, säger smittskyddsläkare Annika Ersson till LT.

Enligt Statsepidemiolog Anders Tegnell är vi inte inne i en andra våg, men ökningen sker lokalt – och nu är det vårt gemensamma ansvar att hålla avstånd och stanna hemma vid symtom så att det här inte blir värre!

Vem är jag att säga det?

Jo, jag fick covid-19 och önskar inte ens min värsta fiende det.

Det började som en vanlig förkylning, en sån man brukar få på semestern, den där som blossar upp när hjärnan får lite ledigt och kroppen slappnar av. Jag hade precis kommit tillbaka till västkusten och såg fram emot några lediga veckor. Kajaken dammades av och sommarens få solglimtar värmde, jag levde på som vanligt med undantaget att jag inte träffade andra människor.

Jag fick covid-19 och önskar inte ens min värsta fiende det.

Men efter några dagar upphörde alla dofter och maten blev bara färg och form på tallriken, all smak hade försvunnit. Efter ett näs- och svalgtest fick jag beskedet, jag hade en pågående covid-19 infektion. Det var den 16 juli.

Nu har tre månader gått. Tre månader av konstant trötthet och återkommande andningsbesvär. Symtom jag kan hantera. Men för den kaffeälskande gourmand jag är, kan covid-19 vara det värsta som har hänt mig.

– Sedan tidigare vet vi att luktbulben som sitter i hjärnan kan förstöras av coronavirus. Den transporterar luktsignalerna till viktiga centra i hjärnan, säger Johan Lundström på institutionen för klinisk neurovetenskap på Karolinska institutet i en intervju i DN den 17 september.

Johan Lundström berättar också att över 15 procent av alla som drabbas av luktbortfall under en covid-19 infektion kan få bestående men. Det finns dessutom en risk att en del av de som drabbas av luktbortfall också får en luktstörning när luktsinnet väl börjar komma tillbaka, parosmi, som gör att smaker och dofter förändras. Det vi normalt tycker luktar och smakar bra, luktar och smakar helt plötsligt något helt annat – skit.

Det är nu vi kommer till den brännande punkten, det som kan bidra till att vi håller oss i skinnet så läs noga nu, Tegnell.

Läs noga nu, Tegnell.

För mig tog det en vecka innan smak och lukt började komma tillbaka. Jag märkte det en morgon när jag fortfarande satt isolerad och skulle ta dagens första kopp kaffe. Men det kaffet åkte ut ur munnen lika snabbt som det åkte in. För det smakade vidrigt! Det är nästan obeskrivligt hur äckligt kaffet smakade och då älskar jag normalt sett kaffe.

I dag smakar kaffe okej. Men doften, nej jag menar stanken av kaffe är outhärdlig. Kaffebönor, malet kaffe, nybryggt kaffe, kaffe ur maskinen på jobbet – ja, allt kaffe luktar så fruktansvärt illa att jag vänder i dörren. Och kanske kommer det vara så för alltid.

Så, eftersom risken att hamna i respirator inte verkar få oss att hålla avstånd kanske det här budskapet tränger djupare in i den svenska själen: får du covid-19 kan din och kaffets relation vara över, för all framtid!

Får du covid-19 kan din och kaffets relation vara över, för all framtid!