Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT-reporter fick erbjudande om att ärva miljardär

En bankman erbjuder LT:s reporter att få tjäna många miljoner, genom att utge sig för att vara arvinge till en död miljardär.

– Förhoppningsvis tänker människor klart och inser att det är bluff, säger Per-Erik Löfgren vid Jämtlandspolisen.

Dr. David Green i London skriver till Länstidningens reporter i Strömsund och föreslår en affärsuppgörelse "som kommer att vara en enorm fördel för oss båda".

Brevet är författat på svenska. David Green uppger att han i sitt arbete som revisor vid NatWest Bank i London upptäckt ett konto, innehållande 15 miljoner pund, som tillhör en avliden miljardär från Mexico. Denne kontohavare omkom nyligen vid en helikopterkrasch, liksom hans fru, hans son och hans svärdotter. Turligt nog omkom även helikopterns förare och David Green har kommit på ett smart sätt att lägga beslag på det innestående kapitalet. Han har nämligen fått uppdraget att lokalisera eventuella arvingar, och då funnit att familjen saknar anhöriga.

Eftersom han själv är känd på banken, så behöver han hjälp. Han har letat världen över för att hitta en lämplig person som på ett trovärdigt sätt skulle kunna utge sig för att vara arvinge, och i det sökandet hittat LT:s reporter, som nu fått erbjudandet. Mot en provision på 40 procent åtar sig David Green att framställa alla juridiska dokument som behövs för att göra anspråk på arvet och kvittera ut pengarna. Det enda som mottagaren behöver komplettera med är sina personliga uppgifter, "jag garanterar att detta kommer att genomföras under ett legitimt system som skyddar dig mot eventuella brott mot lagen".

Förundersökningsledare Per-Erik Löfgren vid Jämtlandspolisen berättar att man har en hel pärm fylld med allehanda "Nigeriabrev":

– Det är ytterst sällsynt att någon gör en polisanmälan, men många skickar breven vidare till oss.

Per-Erik Löfgren vill gärna ta del av det här brevet. Just den här varianten har han inte stött på tidigare, och att brevet är på svenska är också nytt och oroväckande, eftersom det då finns större risk att någon tar det på allvar. Det finns inte mycket polisen kan göra:

– Man kan bara hoppas att ingen går på det. Förhoppningsvis tänker människor klart, och inser att det är bluff.