Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT-journalist mordhotad

En journalist på Länstidningen mordhotades i början av förra veckan. Nu har en man erkänt hotet mot journalisten – och även mot politikern Nisse Sandqvist (V).

Länstidningens journalist har mottagit flera hotbrev under hösten. Polisen har sett allvarligt på hoten och utrustat journalisten med ett överfallslarm. Om journalisten larmar skickar polisen en patrull direkt.  I början av förra veckan kom ett brev med ett ultimatum. Journalisten hade två veckor på sig att sluta sitt jobb – annars skulle det gå illa.

– Vi polisanmäler alla hot och vi har känt till att journalisten har fått brev som kan betraktas som hot, men det har varit lite tveksamt. Det sista brevet var solkart, det var ingen tvekan. Vi tar det på största allvar. Det är ändå så att på något sätt ger man sig på demokratin när man hotar journalister. Allvarligt är det också när man drar in journalisters anhöriga i hoten, som det har varit i det här fallet, säger Lennart Mattsson, chefredaktör på Länstidningen.

Lennart Mattsson berättar också att det inte är första gången som medarbetare på Länstidningen hotas och att säkerhetsmedvetandet hela tiden ökar.

På måndagen anhölls en man i 25-årsåldern från Strömsunds kommun, misstänkt för hoten mot Länstidningens journalist. Mannen har erkänt hoten. Enligt uppgifter till LT kunde han gripas efter att polisen hittade DNA-spår på brevet som innehöll hotet mot LT:s medarbetare.

– Det är en del i det, säger Per Thelin, förundersökningsledare hos polisen.

Eftersom det är tidigt i förundersökningen vill inte Per Thelin gå in på fler detaljer i ärendet. Men den anhållne har förutom hoten mot Länstidningens journalist även erkänt hot mot politikern Nisse Sandqvist (V), och även flera hot.

Nisse Sandqvist, gruppledare för Vänsterpartiet i Östersunds kommunfullmäktige, fick en obehaglig överraskning i posten förra veckan – en stympad mus.

– Jag har blivit mer vaksam så här dagarna efter. Tittar alltid i titthålet i dörren innan jag går ut till exempel, säger han.

Det är tredje gången på ett år som Nisse Sandqvist får ta emot hot via brev.