Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LT har kartlagt EU-valets resultat – kommun för kommun

Socialdemokraterna är EU-valets stora segerherrar i Jämtlands län. Förlorare är junilistan och vänsterpartiet som gör katastrofval. Det visar Länstidningens granskning av EU-valresultatet i länets kommuner.

Annons

Berg

Socialdemokraterna går från tredje största parti till att bli största parti. De ökar med 13,9 procent till drygt 32 procent.

Stora förlorare i Bergs kommun är j unilistan (-9,6 procent ) och v änsterpartiet (-7,9 procent ) som båda backar kraftigt.

Junilistan var efter EU-valet 2004 det största partiet i Bergs kommun med över 21 procent av rösterna. Nu hamnar j unilistan på 11,8 procent.

Vigge är det valdistrikt där p iratpartiet lyckats bäst med 9 procent av rösterna. I hela kommunen får p iratpartiet 5 p rocent.

Bräcke

I röda Bräcke ökar s ocialdemokraterna med 16,2 procent till 45,5 procent. I flera valdistrikt får partiet över 50 procent av rösterna.

Även i Bräcke har v änsterpartiet och j unilistan stått för de största rasen. Till skillnad från länet och landet i stort så ökar även c enterpartiet – till 12,9 procent.

Härjedalen

Junilistan gör något bättre ifrån sig i EU-kritiska Härjedalen. Här tappar partiet ”bara” 6,6 procent till 7,4 procent.

För v änsterpartiet är resultatet i Härjedalen en katastrof. Från 19,2 procent i förra valet tappar man till låga 6,6 procent. Det kan röra sig om ”kannibalism” inom det röd-gröna blocket då både s ocialdemokraterna och m iljöpartiet gått framåt.

Härjedalen är också s verigedemokraternas starkaste fäste i länet med 4,5 procent av rösterna – en jätteökning från 0,3 procent i förra EU-valet. Glöte är sd:s bästa valdistrikt. Där lyckas man få 8,6 procent.

Moderaterna går också framåt med drygt 2 procent till 9,2 procent i kommunen. Bästa valdistrikt är Funäsdalen där partiet får 17,1 procent.

Krokom

Mest ökar s ocialdemokraterna, p iratpartiet – och c enterpartiet. Miljöpartiet (8,0 procent ) får en marginell ökning sett över hela kommunen.

Men i valdistriktet Ås Södra får partiet 15,1 procent. För c enterpartiet är Kyrkbygdens valdistrikt ett starkt fäste med 40,9 procent av rösterna.

Ragunda

Stor ökning för s ocialdemokraterna som hamnar på 43,1 procent och kraftigt tapp för j unilistan och v änsterpartiet. Övriga partier får endast mindre förändringar.

Strömsund

Länets rödaste valdistrikt hittar vi i Strömsund. I Kyrktåsjö-Norråker fick s ocialdemokraterna 59,1 procent. Partiet gjorde ett mycket starkt val i Strömsund som helhet och gick fram med 18,6 procent till 45,7 procent.

Största förlorare i valet är v änsterpartiet som backar hela 12,0 procent. Men även andelen ”övriga partier” minskade kraftigt med 11,5 procent.

Sverigedemokraterna stannar på 2,6 procent i Strömsund. Men i Edes valdistrikt lyckas partiet få 9,9 procent.

Åre

Är det en Marit Paulsen-effekt? Vad det beror på är osäkert. Men f olkpartiet (9,1 procent ) gör ett bra val i Åre och ökar med 4,7 procent. Däremot backar allianskollegan c entern (15,2 procent ) med 3,6 procent.

Socialdemokraterna (28,7 procent ) ökar med 10,1 procent. Men Åre fortsätter att vara ett svagt område för de röda.

I Åre bys valdistrikt hittar man också m oderaternas starkaste fäste i länet. Här röstade 24,2 procent ”blått”.

Östersund

Miljöpartiet (11,1 procent ) ökar med 4 procent och s ocialdemokraterna (32,6 procent ) ökar med 9,5 procent. Piratpartiet (6,5 procent ) gör sina bästa resultat inne i Östersund. I några av Östersunds valdistrikt får pirat p artiet över 12 procent av rösterna.

Som helhet gör c enterpartiet ett dåligt val i Östersund och tappar 1,5 procent. Men i Näs valdistrikt skrapar partiet – och kandidaten till EU-parlamentet Håkan Larsson – ihop 29,7 procent.

Mer läsning

Annons