Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT granskar Försäkringskassan – här är alla artiklar

Efter artikeln om fallet "Johan" har LT fortsatt att granska Försäkringskassan.
Här är en sammanfattning med länkar till de artiklar som har publicerats.

Annons

Efter många år med kronisk smärta och tidsbegränsad sjukersättning skulle "Johan" prövas mot arbetsmarknaden. Läkarintyg visar att hans arbetsförmåga bedömdes helt nedsatt. Men det räckte inte för Försäkringskassan.

För att inte förlora sin sjukpenninggrundande inkomst, SGI, tvingades Johan ställa sig till arbetsmarknadens förfogande. I ett telefonsamtal med sin handläggare på Försäkringskassan i Östersund, sa handläggaren:

– SGI:n kan du glömma. Man kan arbeta fastän man har ont. Men du vill väl inte.

– Då rann tårarna på Johan, säger hans mamma. "Ja, det där var nog sista sparken", sa han till oss då, berättar mamman.

Dagen efter hittade Johans fru honom livlös i husets källare, på tvättstugans golv.

---

Den ansvarige chefen på Försäkringskassan säger att bemötandet är helt oacceptabelt.

– Så uttalar vi oss inte, Det ska ju absolut inte ske, säger Åsa Nilsson, tillförordnad verksamhetsområdeschef för område nord på Försäkringskassan.

---

Försäkringskassan ska utreda uttalandet av handläggaren närmare. Men det får vänta till efter semestern. Handläggaren själv nekar till att hon sagt något olämpligt.

---

LT-läsarna reagerade starkt på fallet. Många vittnar om tvivelaktigt bemötande från handläggare och hur det är att vara sjuk – men ändå inte bli trodd.

---

Även Läkarförbundet har gått ut med kritik. De anser att Försäkringskassan måste bli mindre fyrkantig när det gäller sjukintyg.

– Vi skulle ju vilja kunna ägna mer tid åt att hjälpa de personer som verkligen behöver hjälp att rehabilitera sig, säger Ove Andersson, andre vice ordförande i Läkarförbundet.

---

En av dem som upprörts är riksdagskandidaten Kalle Olsson (S).

– Det sättet regeringen betraktar sjuka och arbetslösa i dag. Det är en fara att det sprider sig ner till enskilda tjänstemän, säger han.

---

Saila Quicklund (M) är riksdagsledamot för länet och sitter i socialutskottet i riksdagen. Hon är därmed en av dem som har politiskt ansvar för Försäkringskassan. Här försvarar hon den förda politiken.

---

Redan 2008 varnades regeringen för att konsekvenserna av en skärpt sjukförsäkringspolitik kunde leda till självmord bland försäkrade.

– Jag blev skakad av att politiker vågade hantera så komplicerade frågor så lättvindigt, säger Töres Theorell, professor emeritus i psykosocial medicin.

---

Så här kommenterar LT:s ledarskribent Liss Jonasson historien om Johan.

---

2008 förändrades lagen om sjukförsäkringssystemet. Men ändringarna prövades aldrig av Lagrådet. Propositionen var på över 130 sidor, ändå tyckte regeringen att förändringarna var så små att de inte behövde prövas.