Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT avslöjar: Flyktingboendet i Åre förlängs

Förra veckan träffade Migrationsverket och Åre Continental politiker och tjänstemän på Åre kommun för att informera om framtiden.
– Vi har förlängning med en månad till att börja med. Det blev klart i dag, säger Fredrik Fortkord, platschef Åre Continental Inn.

Det nuvarande avtalet mellan Åre Continental Inn och Migrationsverket gäller 186 platser och fram till och med den 15 september.

Förra veckan hölls ett möte med representanter från Åre kommun, Migrationsverket och Åre Continental Inn om situationen.

– Det var ett bra möte men det känns som om man kunde vara lite bättre på att informera oss. Vi behöver veta så att vi kan förbereda oss. Exempelvis när det gäller skolplatser och dagisplatser, säger kommunalrådet Leif Nord (M), som var med på mötet.

Fredrik Fortkord är platschef på Åre Continental Inn. När LT först får tag på honom under förmiddagen på fredagen är inget klart om förlängning. När LT ringer tillbaka några timmar senare har Fredrik Fortkord ny information.

– Vi har förlängning med en månad till att börja med. Det blev klart i dag. Till och med den 16 oktober.

Vad händer sedan?

– Det får vi se. Det ska ju upphandlas. Men jag skulle tippa att vi vet hur det blir i månadskiftet (september-oktober).

Det nuvarande avtalet betalar Åre Continental Inn 295 kronor per dygn och person (vilket är billigare än de dyraste avtalen som Migrationsverket har) . För närvarande bor det 177 personer på hotellet. Vilket ger en månadskostnad på ungefär 1,5 miljoner kronor för boendet.

För det får Migrationsverket tre mål mat om dagen åt de asylsökande samt boende. Enligt uppgift till LT så ingår inte den vanliga hotellstädningen och bytet av sängkläder.

Många av de asylsökande är från Syrien. Men även grupper med eritreaner och andra nationaliteter finns på hotellet. En av de asylsökande presenterar sig som Michael från Eritrea och uppger att han bott på hotellet i en månad ungefär. När LT är på besök så spelar några av de boende fotboll med klädhögar som målstolpar.

Att väntetiderna för asylsökande är långa bekräftas av att några av de boende på Åre Continental Inn enligt Michael kommer få träffa Migrationsverkets handläggare först i maj nästa år.

– Jag ska ner till Gävle i början av december på intervju, säger han.

Under väntan på att deras asylsökningar ska prövas får inte de asylsökande jobba. Risken att de passiviseras och får svårare att komma in i det svenska samhället om de får uppehållstillstånd är uppenbar. Michael är tydlig med att han är glad att ha fått en fristad. Men säger samtidigt:

– Det saknas aktiviteter. Man kan sticka ut och springa men i övrigt är det litet att göra.