Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lovisa Arvidsson: Trump vill köpa Grönland för att positionera sig i Arktis

Innan Donald Trump ens suttit klart sin första mandatperiod som USA:s president skulle man kunna summera hans mest spektakulära politiska förslag och tweets i en bok.

Det skulle bli en helt ny genre av politisk biografi.

Senast i raden, och kanske bland de mest absurda, är Trumps försök att köpa Grönland av Danmark. Men eftersom Danmarks premiärminister Mette Frederiksen kallade förslaget just "absurt" blev Trump kränkt och ställde in sitt planerade statsbesök.

Carl Bildt uttryckte det träffande i en krönika i Washington Post förra veckan: "I en modern värld är jag övertygad om att det är ganska unikt att en statsledare villkorar sitt statsbesök med att motparten är beredd att lämna ifrån sig land”.

Men Donald Trump är unik. Och att ställa in ett statsbesök av den anledningen är inget annat än barnsligt. Däremot är ett köp av Grönland i Donald Trumps värld fullständigt logiskt.

Arktis bedöms inneha ett av världens bäst bevarade områden av fossila bränslen. Och Donald Trump gillar verkligen fossila bränslen.

Faktum är att USA har försökt förut. 1946 försökte President Harry Truman köpa Grönland för guldtackor värda 100 miljoner dollar. När det inte gick försökte USA byta en del av Alaska för delar av Grönland. Även där gick de bet.

Anledningen då var Grönlands militärstrategiska position under kalla kriget. Det Donald Trump dessutom vet idag, till skillnad från sin företrädare, är att Arktis är en guldgruva av fossila bränslen. Uppskattningsvis 13 procent av världens oupptäckta oljereserver och närmare 30 procent av ännu oupptäckta gaskällor tros finnas under Arktis istäcke. Därtill koppar, järn och andra mineraler.

Kortfattat, Arktis bedöms inneha ett av världens bäst bevarade områden av fossila bränslen. Och Donald Trump gillar verkligen fossila bränslen. Han gillar det så mycket att han 2017 signerade en exekutiv order till alla delar av USA att lätta på sina regleringar vad gäller fossila bränslen för att mer ska kunna utvinnas.

Men det är som sagt i Arktisk de stora fynden ligger. Och med den snabba issmältningen blir de allt mer tillgängliga för den som vill exploatera vad som tidigare legat gömt under havets botten.

Klimatförändringarna smälter isarna i Arktis. Hela världen blickar dit, men alla gör det inte med Greta Thunbergs oskuldsfulla blick

USA är dock inte de enda att ha gjort den kopplingen. Både Kina och Ryssland positionerar sig i Arktis just nu i en allt aggressivare takt. Delvis för naturresurserna, naturligtvis. Men också för att issmältningen öppnar upp helt nya handelsvägar med potential att halvera transportsträckan mellan öst och väst.

Vi kan skratta åt Trumps absurda försök att köpa Grönland och skaka på huvudet åt hans barnsliga beteende med inställda statsbesök. Men det är inte vad det handlar om.

Trumps försök att köpa Grönland måste ses i ljuset av den geostrategiska kapprustning vi nu börjar se i ett av världens sköraste områden.

Klimatförändringarna smälter isarna i Arktis. Hela världen blickar dit, men alla gör det inte med Greta Thunbergs oskuldsfulla blick och engagemang för att stoppa en förödande utveckling.

Det ligger både pengar och makt i att kontrollera de områden där isen smälter.

Geopolitiken har på allvar kommit till Arktis.