Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lovisa Arvidsson: Svårtolkade budgetnyheter

Idag landar regeringens höstbudget. Säger den något nytt?

Sedan ministrarnas överläggning på Harpsund har det ramlat ut budgetnyheter: Sänkt skatt till glesbygden för 2,2 miljarder kronor, slopad värnskatt för sex miljarder kronor. Ytterligare 5 miljarder kronor till försvaret och sänkt arbetsgivaravgift till en kostnad av 6 miljarder kronor.

Friårets återkomst (ja, naturligtvis är det MP som dammat av en gammal goding). Höjd garantipension och sänt skatt till pensionärer.

Listan kan göras längre. Och det är just det som är problemet. När budgeten väl presenteras har russinen plockats ur kakan och kvar är frågan om vad som är nytt. För naturligtvis presenteras även något nytt på självaste dagen för budgetsläppet.

Det hela är mycket väl orkestrerat för att få maximalt medialt genomslag för varje politisk vinst i budgeten. För en vanlig enskild människa utan något särskilt större intresse för nationalekonomi är det hela också betydligt mer lättsmält än om allt presenterats på en och samma dag.

På så vis är det en win-win. Men här ligger ett litet lömskt problem och lurar.

När varje budgetnyhet presenteras som en enskild nyhet blir det svårt, för att inte säga omöjligt, att sätta den i ett större ekonomiskt sammanhang.

Man kan hylla eller rata en reform utifrån sin ideologiska utgångspunkt - jag själv tycker exempelvis att det är absurt att lägga 6 miljarder kronor på att slopa värnskatten som endast berör 345 000 höginkomsttagare i landet samtidigt som SKL menar att man behöver dubbla anslaget till kommunerna från 5 miljarder till 10 miljarder kronor. Bara för att upprätthålla dagens nivå av välfärdsservice.

Visst tolkar jag en budgetnyhet ideologiskt och reflexmässigt, som så många andra. Men allt det andra som faktiskt inte lika lätt kan hissas eller dissas? Det blir nästintill omöjligt för en nyhetsredaktion att göra en relevant nyhetsbedömning när man inte har en helhetsbild. Då blir det bara rapportering utan sammanhang.

Och de jobbiga frågorna uteblir.