Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lovisa Arvidsson: Sörjer du att Östran läggs ner? Teckna då en lokaltidningsprenumeration idag

"Artikeln är låst, tråkigt att man inte kan läsa!". "Varför lägger ni era artiklar bakom betalvägg om ni vill att folk ska läsa dem?". "Plusmärkt, kan nån med prenumeration kopiera in i tråden så man kan läsa?".

Det här är kommentarer jag stöter på dagligen när LT:s artiklar delas i sociala medier. Ibland direkt i min mejlkorg, men allt som oftast i kommentarsfälten när någon har delat en av våra artiklar. Inte helt sällan klipps artiklar ut och klistras in i kommentarsfälten eller som egna statusuppdateringar - och försvinner därmed ut ur vår affär.

Den som gör att ekonomin går runt och journalister faktiskt får lön för sitt arbete i slutet av varje månad. För det kostar att publicera lokaljournalistik. Likväl kostar det att ta del av den, om vi vill han någon lokaljournalistik kvar.

Vem ska bevaka politikerna när det inte längre finns några journalister kvar? Ska vi överlämna det till kommunernas och företagens kommunikationsavdelningar?

I veckan meddelades att lokaltidningen Östra Småland och Nyheterna läggs ner. Ägaren Gota Media förklarar att man efter en lång tid med ekonomiska förluster anser att det inte är hållbart längre.

Det är oerhört tråkigt. En tidningsröst mindre gör hela samhället fattigare. Lokaltidningarna är ett kitt i samhället, och i det stora hela ett viktigt kitt för demokratin.

Vem ska bevaka politikerna när det inte längre finns några journalister kvar? Ska vi överlämna det till kommunernas och företagens kommunikationsavdelningar? (Dit många journalister går i takt med att de riktiga journalistjobben försvinner). Vill vi ha oberoende, granskande journalistik som speglar samhällets utveckling så måste vi slå vakt om den.

Det är en ny tid för mediebranschen. Både små lokaltidningar liksom stora rikstäckande tidningar kämpar mot samma utveckling - svikande annonsintäkter och färre prenumeranter. En minskande upplaga. Digitalisering som sker i en rasande takt, samtidigt som tryck- och distributionskostnaderna står kvar. Det är trots allt många som fortfarande vill ha sin papperstidning vid köksbordet till morgonkaffet.

Tillsammans med presstödet är det dessa prenumeranter som ser till att tidningen kommer ut varje dag.

Vi är många som idag sörjer att ännu en lokaltidning gått tidningsdöden till mötes. Östra Småland och Nyheterna har funnits i 92 respektive 97 år. I närmare ett sekel har tidningarna fört människor samman, byggt en väv av samtal och kunskap utifrån vad som stått i tidningen.

Håkan Juholt, mångårig medarbetare på "Östran" summerar det väl: "Lokaltidningen är vårt gemensamma samhälle, den värld vi delar. Vår gemenskap. De många rösterna. Nyfödda, bröllop och begravningar. Ishockey och referat från pensionärsmöten. Bränder, beslut och åsikter. När tidningen dör, upphör också detta samhälle. Gemenskapen löses upp och vi driver isär. Var och en åt sitt håll."

För Östra Småland och Nyheterna är det redan för sent. Men många andra lever ännu och hankar sig fram. Vill du fortsätta ha en lokaltidning på din ort? Teckna en prenumeration. Det finns tyvärr ingen annan magisk formel.

Vi är många som sörjer men jag kommer inte ifrån känslan av att något skaver: Det är den utbredda missnöjdheten att journalistik kostar att ta del av. Detta är delvis branschens egna fel då man länge gav bort sin journalistik i digital form, men tog betalt för den i pappersformat. En omöjlig ekvation för den som vill öka antalet digitala läsare och skapa sig en hållbar digital annonsmarknad. Här pågår en förändring från branschen som har väckt reaktioner.

Man kan knappast heller påstå att presstödsfrågor eller mediepolitik har väckt något våldsamt intresse, varken hos politiker eller rikspressen. Detta trots att det handlar om lokaltidningars överlevnad.

För medierna behöver alla varandra. Lokalpressen servar riksmedierna med nyheter, och vice versa. Vi behöver mer lokaljournalistik och publicistisk mångfald. Inte mindre. Vi kan inte acceptera att de vita fläckarna breder ut sig och filterbubblorna blir så starka att vi inte längre tar del av världen utanför våra egna bubblor.

För Östra Småland och Nyheterna är det redan för sent. Men många andra lever ännu och hankar sig fram. Vill du fortsätta ha en lokaltidning på din ort? Teckna en prenumeration. Det finns tyvärr ingen annan magisk formel.

Men vi ska också komma ihåg, mitt i all vånda över lokaltidningars öde, att tidningar som LT och Östra Småland och Nyheterna grundades under en tid då grunden lades för vår moderna demokrati. De stod inför enorma utmaningar.

Gick det då så måste det gå även idag.