Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lovisa Arvidsson om Postnord-krisen: Glesbygden drabbas hårdast när marknaden sätts före samhällskontraktet

Annons

Postnord har visat sig ligga riktigt illa till. Skjuts det inte till mer resurser till det statliga dansk-svenska bolaget riskerar Postnord att gå i konkurs.

Det visar en hittills hemlig rapport om Postnords framtid, rapporterar Dagens Nyheter.

Anledningarna är flera. Som DN:s granskning visar var fusionen med Post Danmark en riktig förlustaffär - särskilt för Sverige som tycks ha förhandlat fram ett riktigt dåligt avtal med danskarna. Sverige stod för 70 procent av bolagets värde, 60 procent av ägandet och betalningsansvaret, och endast 50 procent av bestämmandet i styrelsen.

Med Postnord i bagaget kan tidigare näringsministern Maud Olofsson (C) tillskriva sig två av svenska statens sämsta affärer i modern tid.

Den andra anledningen är en drastiskt förändrad marknad. Vi lever i en digital tid och skickar således betydligt färre brev. Brevvolymerna sjunker med cirka tio procentenheter om året. OM ett par år räknar Post- och Telestyrelsen med en halvering.

Däremot skickar vi paket som aldrig förr.

Men lägg märke till ordet marknad här ovan. Det är en förändrad marknad.

Och den förändrades långt innan både dåliga affärer med vårt grannland eller digital kommunikation slog undan benen för postutdelningen.

1993 avskaffades Postmonopolet i Sverige. Det var 20 år innan övriga EU-länder.

Peter Brännström, tidigare operativ chef för Postnord med 38 år inom bolaget, säger till DN att detta var roten till den negativa utvecklingen:

– Avmonopoliseringen av brevverksamheten satte press på Posten och vi tvingades bli effektivare. Det var nog bra då, men det förstörde de framtida möjligheterna att upprätthålla en samhällsomfattande service som det var tänkt. 

Som det var tänkt.

Det brukar sluta på ett sätt: geografiska områden som är olönsamma prioriteras ned.

För innan Posten skulle ge sig ut på marknaden fanns det nämligen ett tänk kring den samhällsservice posten bedrevs.

Ett samhällskontrakt, om man så vill.

Det kontraktet gick redan 1993 ut på marknaden, med lönsamhet som främsta vägvisare.

Det brukar sluta på ett sätt: geografiska områden som är olönsamma prioriteras ned.

Inte sällan är det glesbygden som drabbas hårdast.

Effektivitet före samhällsservice.

Peter Brännström, idag aktiv inom Kristdemokraterna, poängterar att det hela är ekonomisk fakta:

– Det finns inga förutsättningar i ett land som Sverige med de enorma geografiska avstånd som vi har och de antal mil som körs i brevbärningen runt om i landet att ha parallella logistiksystem. Det finns en viss typ av service där man måste inse: Vill man ha en nationell service måste man ha den i statlig regi hela vägen.  

Visst känner vi igen det här? Avregleringen av apoteksmonopolet är ett annat exempel där marknadens fria hand skulle fixa biffen, eller pillren, för att vara exakt.

Resultatet? Färre apotek i glesbygd och en överetablering i större städer. Dock utan garanti på att faktiskt ha de mediciner som kunderna efterfrågar.

Minns ni materielhaveriet till svenska sjukhus i höstas efter att Apotekstjänst, företaget som vunnit stora upphandlingar, inte kunde leverera? Operationer fick ställas in och patientsäkerheten hotades. För att vi har valt ett samhällssystem där de företag som kommer med lägst anbud får förtroendet för samhällsviktiga funktioner.

Låt mig poängtera att det här är ett ideologiskt system som man från politiskt håll har valt. Det är ingen naturlag.

Staten skulle behöva gå in med 35 miljarder kronor i Postnord för att subventionera de olönsamma delarna i landet. I andra länder som Frankrike och Storbritannien gör staten just det.

Låt mig poängtera att det här är ett ideologiskt system som man från politiskt håll har valt. Det är ingen naturlag.

Posten. Apoteket. Sjukvårdsmateriel. Tågen. Telefonnätet.

Listan på samhällsfunktioner som staten tidigare tillhandahöll, för att de är en del av samhällskontraktet oavsett var i landet du bor, har hackats upp. Sålts ut, lagts på entreprenad eller tvingats verka som statliga bolag på en avreglerad marknad.

Kvar står de människor och de landsändar som inte är lönsamma.

Men vi fortsätter gå till brevlådan.

Förhoppningsvis kommer postbilen idag också.