Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lovisa Arvidsson om länets första coronafall: Upp till bevis om underfinansierade Region JH klarar ett smittoutbrott

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Jämtland har fått sitt första bekräftade fall av corona, skriver Region JH i ett pressmeddelande på tisdagseftermiddagen.

I takt med att sportlovsfirare återvänder hem till länet var detta endast en fråga om tid. Precis som majoriteten av de andra personer som smittats i landet handlar även fallet i Jämtland om en person som fått influensaliknande symtom efter att ha varit i norra Italien.

Antalet coronafall har ökat snabbt i Sverige, i takt med att folk återvänt hem efter sina sportlovsresor i italienska alperna. Plötsligt är vi alla potentiellt exponerade. Handspriten tar slut i butikerna och säljs nu på blocket för summor långt över den vanliga prislappen i affären.

Det första regionala coronafallet, liksom utbudet på handsprit på ett lokalt apotek i Jämtland, blir tydliga tecken på hur vi alla är sammanflätade globalt. Det märks om inte annat på hur coronaviruset satt skräck i världsekonomin.

En liten fladdermus på en marknad i Kina har alltså nyss orsakat det största börsraset sedan finanskrisen 2008. Visserligen med god hjälp från hastigt sjunkande oljepriser, men ändå. Det är när något börjar gå riktigt snett som vi som allra tydligast ser hur det hyperlokala är tätt sammanflätat i en global väv - och det till synes långt borta snabbt kommer riktigt nära.

Idag har alla europeiska länder konstaterade fall av coronavirus. Hela Italien har satts i karantän och WHO har utlyst internationellt hälsonödläge. I Sverige har regeringen tillsammans med samarbetspartierna Liberalerna och Centerpartiet enats om att lägga en extra vårändringsbudget med mer pengar till myndigheter, vård och företag.

Det är klokt att regeringen agerar, samtidigt som man kan ifrågasätta den bristfälliga kommunikationen kring hur samhället ska hantera ett större utbrott av coronaviruset i Sverige.

Men det tar inte bort det faktum att den lokala vårdapparaten redan är i ett ansträngt läge, både ekonomiskt och vad gäller personalsituationen.

För två och en halv vecka sedan gick Södersjukhuset i Stockholm upp i stabsläge på grund av brist på vårdplatser. Det hade ingenting med corona att göra, bara en underfinansierad vårdapparat som emellanåt går riktigt hårt på knäna. Lägg en pandemi på det så ligger vi riktigt dåligt till.

Inte ser det mycket bättre ut i Jämtland. Visst är det betryggande att hälso- och sjukvårdsdirektören Maria Söderkvist och smittskyddsläkaren Micael Widerström i en debattartikel i LT förklarar att beredskapen i länet är god. Man har sedan tidigare god planering för potentiellt samhällsfarliga infektioner.

Men det tar inte bort det faktum att den lokala vårdapparaten redan är i ett ansträngt läge, både ekonomiskt och vad gäller personalsituationen. Lägg därtill att Sverige har lägst antal vårdplatser per invånare i hela EU. Jämför vi med OECD-länderna är det bara Mexiko och Chile som har färre antal vårdplatser per invånare.

I en otroligt slimmad organisation finns det inte mycket utrymme för att växla upp vid extraordinära tillfällen som en global, snabbt spridande smitta innebär. Svensk underfinansierad välfärd är i sig ett hot om coronaviruset lyckas etablera sig i Sverige.

Det är nu när det första fallet i länet har konstaterats som vi får se om Region JH, trots sin underfinansiering, har kapaciteten att växla upp nu när krisen har kommit innanför dörren.