Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lovisa Arvidsson om kaoset kring Arbetsförmedlingen: En ideologisk version av "Hela havet stormar"

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) blir kvar på jobbet efter en turbulent vecka som skulle ha kunnat slutat i regeringskris. Vi har sett en ideologisk version av leken "Hela havet stormar" och åter påmints om att maktbalansen i riksdagen aldrig är starkare än att oheliga allianser uppstår när man minst anar det.

En hektisk vecka på jobbet lär även jämten Anders W Jonsson ha fått som vikarierande centerledare. Samtidigt som Annie Lööf åkte till BB för att föda sitt andra barn lär Jonsson ha satt sig vid förhandlingsbordet för att försvara reformen av Arbetsförmedlingen som regeringen, Centerpartiet och Liberalerna kommit överens om i Januariavtalet.

En privatiseringsreform som initierats av Centerpartiet, baserad på Lagen om valfrihet (LOV), men som fick sig en jobbig start då den skulle genomföras utifrån förra höstens M/KD-budget. I praktiken en så stor besparing att Arbetsförmedlingen behövde stänga 132 kontor och personalstyrkan minskas med 4000 personer. Dessutom saknas kommersiella alternativ i en tredjedel av landets kommuner, vilket gör att hela privatiseringsreformen smakar mycket beskt. Särskilt på landsbygden som C har byggt sin politiska grund på att värna.

Att lägga fram politiska reformförslag är knappast att missköta ett uppdrag, oavsett vad man tycker om innehållet. Men det är onekligen ett effektivt vapen

Det är inte så konstigt att reformen av Arbetsförmedlingen stötte på patrull. Först av Vänsterpartiet som menade att en privatisering skulle göra det värre för arbetslösa och leda till högre arbetslöshet. För att stoppa det hela riktade V en misstroendeförklaring mot Nordström.

Det är ett förvånansvärt barnsligt agerande som annars varit en favorit i repris hos de borgerliga partierna så fort de ogillat något i den förra Löfvenregeringens politik - men som egentligen endast ska användas när en minister har misskött sitt uppdrag.

Förslaget var med andra ord för höger för den svenska högern. Ett förslag som nu S-regeringen skulle försvara.

Att lägga fram politiska reformförslag är knappast att missköta ett uppdrag, oavsett vad man tycker om innehållet. Men det är onekligen ett effektivt vapen och det fungerade även den här gången. V fick stöd av M, KD och SD, som hade den ideologiskt besynnerliga ingången att privatiseringen i regeringens förslag gick alldeles för långt.

Förslaget var med andra ord för höger för den svenska högern.

Ett förslag som nu S-regeringen skulle försvara.

M, KD och V landade i två krav. Men eftersom det står inskrivet i Januariavtalet att V inte ska få något inflytande över svensk politik så heter det att M och KD har ställt två krav. Dessa är att reformen ska ta längre tid att genomföra och att man ska slopa LOV, det vill säga att reformen inte längre ska vara baserad på ett marknadsanpassat system.

Det var krav som S-regeringen med lätthet kunde tugga i sig. Och tydligen också samarbetspartierna C och L, som nu prisar att reformen har blivit bättre.

Samtidigt som de nu har säkrat stöd i riksdagen för att genomdriva reformen av Arbetsförmedlingen.

Allting gott, slutet gott. För den här gången. Till dess att oppositionen hittar en ny fråga att enas kring.

Och riksdagens version av "hela havet stormar" börjar om igen.