Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lovisa Arvidsson om Allbrightrapporten: Vi ser spricker i glastaket men näringslivet måste jobba hårdare för att bli jämställt

Annons

"Det är inte kvinnornas uppgift att städa upp i de här herrklubbarna". Det säger Brunflobördiga Amanda Lundeteg, vd för stiftelsen Allbright, när hon under måndagen gästade SvD:s Ekonomistudion för att diskutera den rykande färska Allbrightrapporten som kartlägger jämställdheten inom näringslivet.

Kvinnor kan allt mer välja att jobba för jämställda företag. Investerare kan välja att placera sina pengar i jämställda företag, menar Lundeteg. Sakta men säkert börjar de jämställda alternativen ta plats på börsen.

Vi börjar se en spricka i glastaket, konstaterar rapporten. Aldrig förr har så många kvinnor varit börs-vd och så många ledningsgrupper varit så jämställda. Antalet vd-kvinnor har ökat med 65 procent jämfört med 2017 års kartläggning, och hela 34 procent av börsens styrelseledamöter är kvinnor. Det bådar gott för ett mer jämställt näringsliv tidigare än vad tidigare mätningar vågat förutspå.

Det finns ett klart samband mellan vd, ledning och styrelse. Bolag med en kvinnlig vd har en större bredd av erfarenhet och kön i ledningarna. Jämställda ledningar har mer jämställda styrelser. Som i sin tur påverkar lönsamheten. De ojämställda bolagen har alltså inte gjort sin hemläxa.

Men även om det går att skönja en spricka i glastaket så är 9 av 10 vd:ar män. Var fjärde vd-man på börsen har helt och hållet ratat kvinnor i sina ledningsgrupper. 8 av 10 bolag har mansdominerade ledningsgrupper. Allra sämst ser det ut inom industrisektorn.

Det är de nynoterade företagen på börsen som står för den ökade jämställdheten. De tänker uppenbarligen mer modernt än de gamla elefanter som visat sig ovilliga att se de positiva effekterna av jämställdhet.

Risken finns dock att det blir färre nynoteringar vid en lågkonjunktur så att den fina jämställdhetskurvan kommer av sig.

Tiden är en dålig problemlösare. Kanske är det dags för de gamla elefanterna att vakna och inse att framtiden är jämställd?