Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lovisa Arvidsson: Nordmark värvad för att sjösätta Januariavtalets mest kontroversiella delar

Hon tar över den mest kontroversiella portföljen i regeringen. Att välja Eva Nordmark, ordförande för Tjänstemännens centralorganisation, TCO, som arbetsmarknadsminister är ett mycket strategiskt val av Löfven.

Eva Nordmark har visserligen en lång bakgrund som socialdemokrat. Både som SSU-ordförande i Norrbotten och riksdagsledamot på nittiotalet.

Ingen behöver ifrågasätta den politiska hemvisten.

Däremot har Nordmark i egenskap av bas för tjänstemannafacket stridit för frågor som ibland legat närmare Centerpartiet och Liberalerna än Socialdemokraterna och LO.

Allra tydligast är det i frågan om värnskatten där TCO tog ställning för Liberalernas förslag att sänka värnskatten för höginkomsttagare.

Det ger ett förtroendekapital hos C och L som är nödvändigt för att implementeringen av arbetsmarknadspolitiken i Januariavtalet ska fungera smidigt

De arbetsmarknadspolitiska frågorna i Januariavtalet har varit smärtsamma för Socialdemokraterna och LO, i grund och botten för att det är borgerlig arbetsmarknadspolitik. Mest kontroversiella är de förändrade turordningsreglerna i LAS, inskränkningar i arbetsrätten och en reformerad arbetsförmedling.

Här är Eva Nordmarks bakgrund som fackordförande en styrka för att kunna fungera som en brygga mellan två politiska läger.

LO var snabba med att hylla den nya arbetsmarknadsministern för hennes fackliga bakgrund.

– Det finns nog ingen som har längre erfarenhet av hur man måste jobba tillsammans med parterna för att lösa stora kompetensproblem och matchningsproblem, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson till Aftonbladet.

Samtidigt är hon ett namn som går väl hem hos Svenskt Näringsliv såväl som Centerpartiet och Liberalerna för sina tidigare politiska ställningstaganden. Det ger ett förtroendekapital hos C och L som är nödvändigt för att implementeringen av arbetsmarknadspolitiken i Januariavtalet ska fungera smidigt. Det är också en tydlig signal om att mittenpolitiken med Januariavtalet är här för att stanna, snarare än luckras upp.

Arbetsmarknadsministern sitter på den här mandatperiodens mest kontroversiella uppgifter. Hon har ett brett stöd, från vänster till höger. Det återstår att se om Eva Nordmark är lika populär när jobbet är gjort.