Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lovisa Arvidsson möter Socialdemokraternas kulturpolitiska talesperson, Lawen Redar: "Globaliseringen driver på de vita fläckarna"

Annons

Tåget gnisslar i bakgrunden. Lawen Redar är på väg hem från Malmö där hon har varit på studiebesök. Hon är imponerad av stadens kulturvision och det politiska arbetet bakom stadens kreativa puls.

Det är också dagen då den public service-proposition hon har arbetat med lämnas över av kulturminister Amanda Lind (MP) till riksdagen. I egenskap av Socialdemokraternas kulturpolitiska talesperson och kulturutskottets tredje vice ordförande har Lawen Redar haft många och långa förhandlingar med de andra partierna i kulturutskottet under våren.

"Målet har hela tiden varit att nå en så bred överenskommelse som möjligt. Min upplevelse är att vi har lyckats med det", säger Lawen. Ur ett demokratiskt perspektiv är det viktigt att idén om public service uppdrag har en stabil politisk majoritet bakom sig.

En snabb titt mot Danmark så ser vi hur snabbt public service kan monteras ner när kulturpolitiken blir en bricka i ett större nationalistiskt projekt.

Sedan innehållet i propositionen blev känt är det frågan om förhandsprövning av nya tjänster som väckt mest uppmärksamhet.

Svenska public service skiljer sig från övriga Europa som har betydligt mer detaljstyrda uppdrag. Men Sverige måste likväl följa EU-direktivet om förhandsprövning av nya digitala tjänster, vars syfte är att testa om en tjänst är förenlig med public service-uppdraget. Regeringen har sista ordet, något som skaver för Redar.

Bara tanken att politiken ska ha makt över public service är svårsmält. En snabb titt mot Danmark så ser vi hur snabbt public service kan monteras ner när kulturpolitiken blir en bricka i ett större nationalistiskt projekt. Dansk Folkeparti har sedan tidigt 2000-tal fört ett lågintensivt men mycket effektivt propagandakrig mot Danmarks Radio. I höstas gav det resultat: Budgeten skars ned med en femtedel, tre av sex tv-kanaler och tre av åtta radiokanaler lades ner. 400 journalister fick sluta sina jobb.

Det är inte heller förvånande att företrädare för svenska public service-bolagen var snabba med att kritisera just förhandsprövningen, menar Lawen Redar.

"Det är olyckligt och S reserverade sig i frågan. Förhandsprövningen riskerar att urholka oberoendet. Men vinsten är att vi kan finnas på sociala medier utan att bli beroende av globala mediejättar som Google och Facebook", förklarar Redar, men betonar samtidigt att man jobbar hårt för att hitta en oberoende institution som kan ansvara för förhandsprövningen istället för regeringen.

Vi politiker måste ta ansvar för mediepolitiken på ett sätt vi aldrig gjort tidigare

Just Google och Facebook har Lawen Redar anledning att återkomma till under intervjun: Globaliseringen och digitaliseringen har förändrat svensk mediemarknad i grunden. De vita fläckarna blir större och propositionen ger public service-bolagen SVT, SR och UR i uppdrag att stärka sin journalistiska bevakning i svagt bevakade områden.

"Annonsintäkter går rakt in i Google och Facebook och andra globala jättar, de annonser som tidigare finansierade den lokala nyhetsbevakningen. Det kan inte uteslutas att globaliseringen riskerar att slå ut de svenska berättelserna".

Hon säger att det visserligen inte står i propositionen, men det utreds hur man kan öka presstödet ytterligare.

"Problematiken med de vita fläckarna går bortom public service. Vi politiker måste ta ansvar för mediepolitiken på ett sätt vi aldrig gjort tidigare", menar hon.

Det är första dagen som Lawen Redar kan prata öppet om propositionen. Hon är inte oroad för att medpassagerare tjuvlyssnar till samtalet, betydligt mer stressad är hon över att mottagningen ska brytas.

Även sträckan mellan Malmö och Stockholm har sina områden av radioskugga.

Annons