Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lovisa Arvidsson: Löfven måste välja vilken match han vill spela - Röd statsminister med blå politik eller radikal oppositionsledare?

Plötsligt rasslar det till. Två månader efter valet och fler pressträffar med utspel i regeringsfrågan än vad någon orkar räkna.

Äntligen pratas det politik och inte bara spel.

Annie Lööf kastade in Centerpartiets kravlista - notera ordet krav och inte förhandling - med nyliberal politik som står till höger om Fredrik Reinfeldts (M) reformagenda under Alliansens åtta år vid makten. Löfven behöver acceptera kraven för att Lööf ens ska överväga att tolerera honom vid veckans statsministeromröstning.

Även Jan Björklund (L) lade sin lista på bordet men med en betydligt ödmjukare inställning. Björklund är beredd att förhandla, så som man brukar göra vid en förhandling. Han har siktet på en mittenregering, säger han.

Historiskt sett är det inte konstigt. Liberaler, och främst socialliberaler, och socialdemokratin ligger inte särskilt långt ifrån varandra i många frågor.

Så vad blir det i praktiken om Löfven accepterar Centerpartiets och Liberalernas krav? En socialdemokratisk statsminister med en borgerlig politik, utan att vara säker på deras kommande stöd under mandatperioden.

Däremot är Björklund öppen med att han vill ha en tydlig högersväng från Löfven för att liberalernas stöd vid en regeringsbildning ska vara aktuell.

Så vad blir det i praktiken om Löfven accepterar Centerpartiets och Liberalernas krav? En socialdemokratisk statsminister med en borgerlig politik, utan att vara säker på deras kommande stöd under mandatperioden.

"De försöker ta en gigantisk politisk springnota", som Peter Franke på Värmlands Folkblad uttrycker det i en ledartext.

Dessutom kommer en stor del av Socialdemokraternas väljarkår, och framför allt LO:s medlemmar, ha svårt att hacka i sig den nyliberala arbetsmarknadspolitik som Lööf föreslår.

Socialdemokratin runt om i Europa tappar en allt större del av sitt väljarstöd. Tydliga politiska alternativ med ideologiskt drivna reformagendor är, tillsammans med bygget av en stark folkrörelse, vad europeisk socialdemokrati behöver för att vända trenden.

Kan Löfven få till en kompromiss i frågor där det redan finns en gemensam grund, utan att kompromissa bort sin själ, kan det kanske vara värt att gå till statsministeromröstningen med C:s och L:s stöd i ryggen.

Särskilt om man som bonus splittrar Alliansen.

Blir Löfven en politiskt bakbunden statsminister riskeras däremot det socialdemokratiska projektet för lång tid framöver.

Frågan är vad Löfven anser vara mest värt.