Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lovisa Arvidsson: Kvinnliga toppolitiker bör inspireras av kejsarpingviner för att stanna vid makten - könsmaktsordningen lever och frodas i svensk politik

Kejsarpingviner ställer sig tätt, tätt intill varandra för att hålla värmen. Det gör kylan uthärdlig men handlar också om överlevnad.

Det är ingen slump att affärsnätverket Klara K, som arbetar för att stärka kvinnors karriärer, har valt att kalla det pris de årligen delar ut som ett erkännande av mod och systerskap, för Pingvinpriset.

I år gick det till alla kvinnor som har lett ett politiskt parti. Hösten 2018 känns det tyvärr alltför aktuellt. Och det gäller inte bara de kvinnliga partiledarna.

När Moderaterna nyligen skulle spika de officiella listorna inför vårens val till Europaparlamentet var Anna Maria Corazza Bildt inte längre på första plats. Inte ens på bottenplats 33.

Anna Maria Corazza Bildt, Moderaternas i särklass populäraste EU-parlamentariker med sina 87 000 personkryss i senaste valet och näst flest kryss i valet 2009, har petats efter tio år som Europaparlamentariker. Inte för att hon varit dålig och misskött sitt arbete, man har bara inte velat ha henne kvar.

Makt, mygel och ett sovjetliknande förfarande har präglat nomineringskommitténs arbete och ligger bakom den anmärkningsvärda petningen. Och att hon är kvinna, säger Corazza Bildt till Expressen.

Hennes make, tidigare statsministern Carl Bildt (M), poängterar: Det är rätt udda att lyfta bort någon från en lista för att den riskerar att bli vald - vanligtvis brukar det vara tvärtom.

Moderaterna borde kanske bilda klubb med Centerpartiet i länet, efter deras märkliga och smaklösa petning av Elin Lemon till posten som regionstyrelsens ordförande. Lemon stod etta på Centerpartiets lista till regionfullmäktige, tog partiet till ett framgångsval och fick flest kryss av alla regionpolitiker. Men när det var dags att utnämna ordförandeposten blev hon petad. Istället för att vara i ledningen för Centerpartiet i regionpolitiken, liksom hon varit ansiktet utåt under valrörelsen, kommer Lemon framöver att vara en ordinarie ledamot i fullmäktige.

Det tycks vara samma typ av förfarande. Som en blixt från klar himmel bestämmer sig en nomineringskommitté för att flytta på kvinnor i toppen med starkt väljarstöd. Tack för allt, lycka till i framtiden!

Man kan lätt vifta bort det, men det är onekligen något som skrämmer partier med duktiga kvinnliga politiker när det kommer till att behålla dem på viktiga poster.

Snopet för Corazza Bildt och Lemon men minst lika snopet för deras väljare. För särskilt strategiskt är det inte av partierna, det borde även de som allra mest vurmar för ett upprätthållande av patriarkala strukturer inom politiken inse.

Man kan lätt vifta bort det, men det är onekligen något som skrämmer partier med duktiga kvinnliga politiker när det kommer till att behålla dem på viktiga poster. Det vittnar kvinnliga politiker från höger till vänster om.

Anna Kinberg Batra, som med komisk tajming släppte sin bok Inifrån samma vecka som Ulf Kristersson röstades bort i riksdagen, skriver: "En del handlade om kön" och beskriver hur olika måttstockar används i bedömningen av en kvinnlig partiledare.

Kinberg Batra är den första moderatledaren på 107 år som inte prövats i ett val utan fått gå i förtid. På presskonferensen då hon aviserade sin avgång höll hon sitt starkaste tal under tiden som partiledare: Om att hon hoppades att hennes dotter en dag skulle få uppleva att Sverige hade en kvinnlig statsminister.

Kvinnliga politiker ska egentligen inte behöva ställa sig i en ring likt kejsarpingviner för att hålla värmen.

Men det är svårt att se hur det går att överleva i politiken på något annat sätt.