Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lovisa Arvidsson i samtal med statsministern: "Behoven kommer bara växa - staten måste ta ansvar"

Annons

Det pågår ett slags upp- och nedvända världen inom svensk politik just nu.

Högern (M och KD) gör upp med V om mer pengar till välfärden, och regeringen tillsammans med samarbetspartierna C och L känner sig manade att tidigarelägga en välfärdssatsning.

Pengar som visserligen skulle ha kommit ändå, men tajmingen är onekligen en effekt av en ny ohelig allians i riksdagen.

LT:s ledarredaktion fick ett kort samtal med statsminister Stefan Löfven (S) om välfärdssatsningen och det nya politiska läget.

Det är uppenbart att det behövs mer pengar till skola, vård och äldreomsorg. De här behoven kommer bara växa. Då är det viktigt att staten tar ansvar. Den här regeringen lämnar ingen kommun eller region i sticket. Oavsett vilka vi samarbetar med, säger Löfven.

Däremot förvånar det honom hur V så förutsättningslöst förhandlar med M.

En opposition i riksdagen som kör över regeringen bygger på att V gör gemensam sak med M, KD och SD. Deras välfärdssatsningar bygger samtidigt på att man gröper ur välfärden.

"Var fanns M när det röstades om skatteutjämningssystemet i höstas? M och KD tyckte det kunde vänta något år."

Pengarna från ett förändrat skatteutjämningssystem behövs akut ute i kommuner och regioner i landet. Region JH:s dåliga ekonomi är bara ett av många exempel.

Det kommunalråd och Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har efterfrågat är tydlighet och långsiktighet, säger Löfven. "Det ger vi nu."

Av de fem miljarderna som regeringen, C och L nu presenterar går 3,5 miljarder till kommunerna och 1,5 miljard till regionerna. För en genomsnittlig kommun med 36 000 invånare innebär det ett tillskott på cirka 12 miljoner kronor.

Men en underfinansierad välfärd är inget som löses med fem miljarder kronor. Riksrevisionen har tidigare kritiserat regeringen för att utjämningssystemet, trots stora förändringar, inte ger kommuner och regioner tillräckliga resurser.

"Vi får hålla en tät dialog med kommuner och regioner. Socialdemokratin är garanten för välfärden", säger Löfven.