Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lovisa Arvidsson: Glädjande att regeringsförklaringen präglas av omfördelning mellan stad och land

Annons

Med ord lånade från vissångaren Mikael Wiehe och popgruppen Kent summerar statsminister Stefan Löfven (S) välfärds-Sveriges möjligheter och utmaningar i regeringsförklaringen:

"Från Ales stenar till norra Lappland. Från Bohus klippor till Gotlands raukar. Landet det tillhör dig och mig".

Wiehes folkkära visa inledde regeringsförklaringens delar om stad och land, där omfördelningen stod i fokus. Det ska gå att förvänta sig samma service vare sig man bor i Vellinge som Vilhelmina, avstånd ska inte avgöra, betonar statsministern.

Ett förändrat skatteutjämningssystem är en av de mest avgörande reformer för att sluta klyftan mellan stad och land

Omfördelningen av resurser mellan olika delar i landet är brådskande och måste till stånd redan vid årsskiftet. Särskilt angeläget för landsbygdskommuner är också att strandskyddet ska göras om i grunden, med en differentiering som tar hänsyn till antalet sjöar och stränder. Det gör det möjlighet att bygga bostäder i attraktiva lägen, något som Sveriges inlandskommuner länge efterfrågat.

Ett förändrat skatteutjämningssystem är en av de mest avgörande reformer för att sluta klyftan mellan stad och land som den socialdemokratiskt ledda regeringen presenterat sedan maktskiftet 2014. Det är glädjande att politiken på området både breddas och spetsas i samband med regeringsförklaringen.

Sverige bärs av alla dessa hjältar och särskilt hittar vi dem inom välfärden.

Sverige bärs upp av hjältar, sade statsministern och citerade Kentsångaren Jocke Bergs textrader från sången Elite: ”Min släkt är full av hjältar, decennier av slit, brustna hjärtan, trötta leder. Deras stolthet bar mig hit.”

Sverige bärs av alla dessa hjältar och särskilt hittar vi dem inom välfärden. Regeringen tillsätter nu en välfärdskommission där staten, SKL och arbetstagarnas organisationer ska ta sig an de problem och utmaningar som välfärden står inför. Särskilt arbetsmiljön ska stå i fokus, liksom förändringar i funktionshinderpolitiken.

En S-ledd regering som inte ger de allra svagaste stöd förlorar snabbt sin legitimitet.

Det är på tiden att regeringen förbättrar LSS och att alla som har rätt till stöd ska få det. Frågans roll i valet 2018 ska inte underskattas. En S-ledd regering som inte ger de allra svagaste stöd förlorar snabbt sin legitimitet.

Slutligen presenterade Stefan Löfven regeringslistan som innehöll en del förändringar. Sedan helgen har det varit känt att Margot Wallström slutar som utrikesminister. Tidigt spekulerades det om att utrikeshandelsminister Ann Linde (S) skulle ta över som utrikesminister, något som visade sig stämma.

TCO-basen Eva nordmark tar över som arbetsmarknadsminister efter Ylva Johansson som nu blir EU-kommissionär, och Mittuniversitetets styrelseledamot Anna Hallberg, med lång erfarenhet från bankvärlden, blir ny handelsminister.