Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lovisa Arvidsson: En pizza i skattesänkning för landsbygden

Annons

Ett landsbygdspaket på 2,2 miljarder kronor ligger i höstbudgeten för 2020. Hela 60 procent av detta går till en skattesänkning på 137 kronor i månaden för invånarna i glesbygdskommuner i nordvästra Sverige. Cirka 800 000 människor.

Därtill ligger förslag på förlängd nattågstrafik till Jämtland och övre Norrland, satsningar på väg- och järnvägsunderhåll, driftstöd till landsortsaffärer och mer resurser för att förverkliga regeringens bredbandsstrategi.

Och en rad andra satsningar, alla högst relevanta för boende i den svenska glesbygdsmyllan.

För svensk glesbygd är heterogen. Behoven kan skilja sig mycket åt, liksom komplexiteten i de politiska lösningarna. Det finns inte en snabblösning för svensk landsbygd.

Men en sak återkommer: ekonomin. Med en åldrande och minskande befolkning är det svårt att få skattekronorna att räcka till allt. Till och med till sådant kommunen måste erbjuda sina medborgare enligt lag.

Därmed den vanligtvis höga skattesatsen i glesbygdskommuner, samtidigt som samhällsservicen kan vara bristfällig.

Men som Jörgen Persson (S), ordförande i kommunstyrelsen i Bräcke, säger till Expressen: "137 kronor räcker till en pizza i månaden. Det hade kanske varit trevligt – om våra medborgare hade haft en pizzeria att gå till.

Därför är det glädjande att regeringen ihop med samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna lägger krut på ett landsbygdspaket, och en skattesänkning för glesbygdskommuner är inte helt fel ute.

Men som Jörgen Persson (S), ordförande i kommunstyrelsen i Bräcke, säger till Expressen: "137 kronor räcker till en pizza i månaden. Det hade kanske varit trevligt – om våra medborgare hade haft en pizzeria att gå till. Men den servicen är borta sedan länge, som så mycket annat."

Med den aviserade skattehöjningen på 50 öre från regionen kommer Bräckeborna att ligga på tredje plats över de kommuner som betalar högst skatt i landet. Då kan en skattesänkning vara välkommen. Men det är, som Jörgen Persson påpekar, inte riktigt där skon klämmer.

De pengar som landsbygdsborna tjänar in på skattesänkningen är försumbar i sammanhanget, om samtidigt inte välfärden och övrig samhällsservice fungerar.

Centerpartiet ligger bakom skattesänkningen, som är en något avskalad variant av det förslag Annie Lööf lade fram i sitt tal på Almedalen. Satt i jämförelse med exempelvis värnskatten, som Centerpartiet drivit genom i Januariavtalet, är det oerhört lite pengar det handlar om.

Den slopade värnskatten ger enligt Finansdepartementet i snitt 17 700 kronor för de 345 000 personer som tjänar mest i landet. Tjänar du över 1,5 miljoner kronor om året sänks skatten med 39 110 kronor. Det är värt att komma ihåg när Centerpartiet slår sig på bröstet som landsbygdens försvarare.

Skattesänkningar äter av välfärden. De pengar som landsbygdsborna tjänar in på skattesänkningen är försumbar i sammanhanget, om samtidigt inte välfärden och övrig samhällsservice fungerar.

Låt oss hoppas att de myrsteg som tas med landsbygdspaketet och den nyligen aviserade förändringen i skatteutjämningssystemet ändå tar oss i rätt riktning.