Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lovisa Arvidsson: Årets märkligaste utrikespolitiska fråga stavas ASAP Rocky

Under onsdagen föll tingsrättens dom mot den amerikanske rapparen ASAP Rocky. Han döms till villkorlig dom för misshandel. Men låt oss spola tillbaka bandet till tidigare i somras.

USA skickade sin tidigare ambassadör till Sverige för att tala med utrikesdepartementet och med kungahuset.

Strax därefter ringer USA:s president till Sveriges statsminister. Snart ska han komma att ifrågasätta de båda ländernas goda relation.

Man skulle kunna tro att den diplomatiska nivån föranletts av en allvarlig kris eller en fråga av komplex politisk natur.

Låt mig här påminna er om årets i särklass bisarraste utrikespolitiska händelse: den amerikanska artisten ASAP Rocky häktades misstänkt för misshandel i Stockholm. Rykten spred sig via internationella sajter och medier att han satt frihetsberövad under ”inhumana förhållanden”. Oätlig mat, avföring på väggarna och han ska ha tvingats sova på en yogamatta utan täcke.

Att man från svenskt håll dementerade uppgifterna spelade ingen roll. Snabbt spred sig ett försvar för ASAP Rocky bland musikerkollegor och politiker i USA som en löpeld i sociala medier. Trump twittrar flera gånger att ASAP Rocky ska släppas.

Utöver det absurda, och delvis komiska, i att en president lägger sig i ett misshandelsbråk på andra sidan jordklotet så ger Donald Trumps agerande en snabblektion i sin syn på rättsväsendet

Det svenska svaret var det enda rimliga: I Sverige har vi ett självständigt rättsväsende. I en fungerande rättsstat kan varken riksdag, regering eller kungafamilj ingripa i rättsväsendet.

Donald Trump summerade samtalet med Stefan Löfven: "Jag är väldigt besviken på statsminister Stefan Löfven för att ha varit obenägen att agera. Sverige har svikit de afro-amerikanska medborgarna i USA. Jag har sett klippen med ASAP Rocky och han blev förföljd och trakasserad av bråkmakare. Behandla amerikaner rättvist!" Följt av en tweet med texten: "Vi gör så mycket för Sverige men verkar inte få något tillbaka. Sverige borde fokusera på riktiga kriminella problem."

Utöver det absurda, och delvis komiska, i att en president lägger sig i ett misshandelsbråk på andra sidan jordklotet så ger Donald Trumps agerande en snabblektion i sin syn på rättsväsendet.

Den här typen av påtryckningar, att politiker och kungahus ska lägga sig i rättsprocessen, hör inte hemma i en demokrati. Tvärtom, som Ove Bring, professor emeritus i internationell rätt påpekade för UD så brukar påtryckningar av sådan här natur komma från diktaturer.

Trump må ha försökt blidka en inhemsk opinion med populistisk retorik kryddad med nationalistiska undertoner, men ger i själva fallet en fingervisning av sin bild av rättsstaten.

Den är mörk. Och den sträcker sig långt utanför USA:s gränser.