Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lovar runt och håller tunt

I ett brett uppslag i LT fick vi i går veta att landstingssossarna nu efter 92 års obrutet maktinnehav, tänker satsa på den patientnära personalen. Tro dem om ni vill, men först lite fakta och bakgrund.

Förslaget är alldeles för tunt och innehåller alldeles för mycket "om och men" för att det ska bli trovärdigt. Blir det en socialdemokratisk regering säger S-företrädarna, ska det bli verklighet av det här löftet.

Men de extra pengar som en sådan regering tänker sig lägga in i sjukvården, tar de tillbaka av landstingen med råge. De lägger in två miljarder att dela på för landets samtliga landsting och tar tillbaka fem miljarder, genom att göra det dyrare att anställa unga och lovar dessutom att chockhöja matmomsen, som också det drabbar landstingen.

Skulle vårt landsting ensamt få hela summan, två miljarder, skulle vi ändå ha närapå en miljard i underskott, om vi räknar in pensionsskulden, vilket man ska.

Vi moderater lovar 24 000 kr/månad till de som vill utbilda sig till specialistsjuksköterska och där landstinget har behov och vi lovar att höja utbildningsbidraget för undersköterskor som vill fortbilda sig och i tillägg skjuter vi till extra pengar till fortbildning för samtliga anställda.

Det ska finansieras med omförhandling av chefsavtalen, minskad administration och stopp för onödigt resande och konfererande för de högsta cheferna och tjänstemännen samt politikerna. Dessa förslag har vi redan lagt i fullmäktige, men blivit nedröstade av S och V som utgör den politiska landstingsmajoriteten. Vårt förslag innehåller inga "om och men", utan är en verklig garanti för att våra anställda ska kunna förkovra sig. Det blir verkligt, eftersom att vi pekat ut områden där vi tänker lägga inbesparingar och på så vis få utrymme för att omfördela pengar till kärnverksamheten som är sjukvården. Vi tar från annat och satsar på sjukvården och vi tänker inte bli beroende av en regerings allmosor.

Pengar finns det gott om i vårt landsting, bara man prioriterar rätt och avstår onödiga utsvävningar.

Christer Siwertsson (M)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel