Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lovar redan genomförda åtgärder

I vår kampanj "Kan du lova" fick politikerna i Östersund frågan om de kunde lova att tända den gatubelysning som under en period varit släckt.
Samtliga partier lovade detta, men det är något som redan var åtgärdat sedan innan.
– Alla lampor tändes igen för ett år sedan, säger ansvarig tjänsteman Lars Staffansson på Östersunds kommun.

Bara två dagar innan valet som kom frågan "Kan du lova att återinföra gatubelysningen där den tagits bort och hålla den tänd under mörka timmar" från signaturen UW in till LT:s kampanjsajt.

Centerpartiets Bosse Svensson var först ut att lova detta. Sedan trillade det in löften från V, KD, M, MP och FP om att ja, gatubelysningen skulle återinföras på nedsläckta områden.

– När Centerpartiet kom in i maktposition för ett år sedan så togs beslutet att all gatubelysning som varit släckt skulle tändas igen. Alla kommunens stolpar är tända, säger Lars Staffansson som är ansvarig för frågan på teknisk förvaltning i kommunen.

Det enda undantaget i dagsläget är två sommarmånader, från slutet av maj till slutet av juli.

– Det jag ville få fram med mitt löfte är att vi i M, tillsammans med FP, även vill att belysningen ska vara tänd även under mörka sommarnätter, säger Pär Jönsson (M).

Men Mona Modin Tjulin (S) var den enda som i sitt svar meddelade att belysningen redan är tänd, men att belysningen på vissa håll har flyttats från vägbanan till gång- och cykelvägen.

Även det något som Pär Jönsson är kritisk till.

– Det finns ställen, till exempel ut mot Valla, där personer går på vägbanan ändå, och då blir det en trafikfara när ljuset endast är vid gång- och cykelvägen, säger han till LT.

Frågan om gatubelysningen i Östersund var som tydligast på tapeten 2009 och 2010 när kommunen skulle spara pengar genom att släcka på vissa håll under vissa tider.

Kommunen backade då och tände igen på flera håll.