Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lovande start för ny serie med ”mästare”

/
  • Framgångsrika kanotisten Susanne Gunnarsson har slagit i och skadat handen och foten i hinderbanan, och får hjälp av bland andra Anders Gärderud och Emelie Öhrstig.  Foto: Johan Paulin
  • Skidlegenden Tomas Wassberg fokuserar.

Elva svenska idrottsstjärnor som lever och tävlar tillsammans i Spanien under en månads tid. Kan det vara något? Jodå, programserien ”Mästarnas mästare” ser lovande ut. Men hur pass bra det blir i slutänden hänger på de tävlandes förmåga att släppa kontrollen.

Annons

”Titta, han ler, han ler! har man lust att utbrista när man ser Tomas Wassberg i ”Mästarnas mästare”, som har premiär i kväll. Förutom Wassberg möter vi två andra guldmedaljörer från länet, kanotisten Susanne Gunnarsson och curlingspelaren Peja Lindholm. Inledningen är dramatisk och ger känslan av att vara en blandning av Robinson, Fångarna på fortet och Fear factor. Men sen, när den snygga presentationen är överstökad och stjärnorna anländer till det stora vitrappade huset tappar programmet fart.

Det är visserligen vackra, stämningsfulla bilder på åsnor, citroner och olivlundar. Men det är alldeles för stelt kring middagsbordet.

Det märks att en del av idrottsstjärnorna känner sig obekväma med situationen och inte riktigt vet vad de ska säga. Detta trots att SVT, i vanlig ordning, ser ut att vara generösa med god mat och vin. Det blir mest trist come back-snack. Inte helt oväntat är det Erica Johansson, van att vara i blickfånget, som ser mest avslappnad ut.

Mycket bättre blir det när det är dags för första tävlingsmomentet. Det märks naturligtvis att det här är tävlingsmänniskor som får något speciellt i blicken när någon viftar med ett stoppur.

Peja Lindholm säger bland annat att ”Det jag gör, det gör jag för att vinna. Varje program har ett tema och i det första är det lagandan som sätts på prov. De tävlande ska bygga en flotte för att sedan ge sig ut på sjön och runda ett antal bojar. Första laget över mållinjen vinner. SVT vill gärna se ”Mästarnas mästare” som sportens ”Stjärnorna på slottet”, men i första avsnittet kan man som tittare knappast räkna med en revolt i Jonas Gardells anda eller en gråtattack à la Janne ”Loffe” Carlsson.

Det ska bli mycket, mycket spännande att se om våra guldmedaljörer kan släppa så pass mycket på kontrollen att det blir bra tv även utanför tävlingsplanen.

Jag vet inte vilken målgrupp SVT riktar in sig på, men för att jag ska hålla intresset uppe behövs det definitivt något mer än prat om löptekniker och vinnarstrategier.

Tänk om Anders Gärderud skulle bojkotta aktiviteter som Börje Ahlstedt gjorde i ”Stjärnorna på slottet”. Men jag törs nog förutspå att risken, eller ska man säga chansen, att något sådant skulle hända är liten. Och som ren sport- och lekunderhållning ser programserien ut att hålla hela vägen.

Mer läsning

Annons