Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lovande Jämtlandsstart, men Rönströms skada oroar

Hösten är kommen och det betyder förstås start för basketsäsongen. Östersund har ända sedan 1970-talet varit en av Sveriges stora basketfästen och uttrycket "Östersund är en basketstad" är uttryck som vi ofta får höra. Självklart ska vi då också ha en reguljär basketkrönika.

Målet är att med start i dag och under hela säsongen regelbundet skriva om svensk basket. Vi kommer att kommentera, berätta och ifrågasätta vad som sker på lokal nivå och ute i landet. Lokalt, nationellt och internationellt. Den turordningen är vårt rättesnöre.

Almanackan säger att vi har höst. Sista dagen innan vi bytte årstid startade Jämtland Baskets herrlag sin försäsong på allvar med träningsmatchen mot Umeå.

Det ovanliga var att vi fick se tre utlandsproffs redan 31 augusti. Det kan vara rekord. Normalt brukar Jämtland, av ekonomiska skäl, avvakta till runt oktober innan man tar in sina utlänningar.

Förändringen är ett tecken på att Jämtland har en ny person vid ratten; Pontus Frivold. Den nye coachen och sportchefen kommer in med nya idéer och en av dessa är att inkludera utlänningarna så tidigt att man hinner spela in dem i laget till seriestarten.

Det kostar lite mer, men bör ge bättre sportsliga resultat.

Jämtland mönstrade fyra nya ansikten i matchen mot Umeå. Eric Mosley, Adam Darboe, Omar Zaghden och Brandon Petersen.

Det första intrycket av "Nya Jämtland" var lovande. Segern med 92–76 var en viktig formmarkör. Lika viktigt var det att se hur de nya spelarna agerade.

Alla spelare gjorde ett gott intryck. Allra bäst var Darboe. Den danske landslagsmannen tog för sig, sköt suveränt och visade ledarkvalitet. Det känns redan nu som en kanonvärvning.

Näst bäst var Petersen. Hans effektiva offensiv var ett friskhetstecken. Fina händer, bra skytte, bra moves. Defensivt finns det mer att kräva.

Zaghden var stor och nyttig under korgarna. Tog returer, lade i poäng och tog plats. Precis det som Frivold förväntar sig av honom.

Mosley visade upp speed, känsliga händer, men såg loj ut ibland. Kanske inget att oroa sig för.

En viss Doremus Bennerman var lite likadan när han kom. Lite tillbakadragen, blyg och till synes utan det där rätta engagemanget i alla lägen.

Det kan vara ett personlighetsdrag och behöver inte betyda att Mosley saknar glöden när det gäller.

Bäst på planen i lördags var dock Egal Saleman. Den förre Jämtlandsspelaren var sensationell i sin offensiv. Han stoppade i 40 poäng och gjorde det mot spelare som Zaghden och Petersen. Grymt.

Saleman är förstås för bra för division 1. Den 200 cm långe forwarden – som spelat i Sundsvall, Jämtland, Örebro och i fjol i serie C i Italien –vill också tillbaka till ligan.

Det budskapet gick fram redan i lördags, i samtal med Jämtlandsledare. Saleman vill helt enkelt återvända till Östersund.

Pontus Frivold skulle göra dubbelvolter av glädje om Jämtland kunde hitta en ekonomisk lösning för att ta emot Saleman, men där är man inte riktigt än. Umeåspelaren vill ha en heltidslösning och det klarar varken Örebro (som varit aktuell) eller Jämtland.

En eventuell värvning av Saleman känns kanske ändå inte helt avskriven. Orsaken är Johan Rönströms ryggskada (skadad disk).

Även om "Rönna" stadigt blir bättre kommer han inte att kunna köra för fullt förrän om några veckor. Då har han varit borta hela sommaren och bör rimligtvis vara en bit ifrån toppform.

Om allt går väl och Rönström kan vara med i premiären mot LF 5 oktober och sedan köra på, då är förstås problemet ur världen. Om inte – vad gör Jämtland då?

Anstränger man sin ekonomi till sitt yttersta och tar in Saleman som skadeersättare i några månader eller prioriterar man ekonomin och går runt på Zaghden och Petersen?

Dörren verkar i alla fall inte stängd för en värvning. "Egal är absolut intressant" säger klubbdirektör Peter Johansson.

Tills dess fortsätter Pontus Frivold drilla sina spelare. Träning två pass om dagen, ibland tre, är klubbrekord i Jämtland.

– Vi måste vara lite starkare, orka lite mer och spela med ett högre tempo än vissa andra lag för att kunna klara av våra mål i år, menar Frivold – som är en frisk fläkt i Jämtland.

Det som gör det extra intressant är att Frivold hämtat en stor del av sin filosofi hos Sundsvall. Han vet, med andra ord, hur man når framgång.

I Jämtland är resurserna mindre och därför behöver han jobba annorlunda och även mer långsiktigt.

Nästa träningsmatch spelas 20 september, hemma i Östersund mot ett norskt lag. Då hoppas vi att Mosley tar ett rejält kliv framåt i sin roll som ny spelmotor och att Petersen vässar sitt försvarsspel.