Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lotta Thell: ”Det viktiga är att det är sant känslomässigt”

/
  • Lotta Thell, född 1967, har gett ut fem böcker om heroinisten Eva. ”I skuggan  av värmen” är roman nummer två. Foto: Anna-Lena Ahlström/ Normal förlag
  • Malin Crépin  i rollen  som Eva  i ”I skuggan av värmen”.

Lotta Thell är författaren och den före detta miss-brukaren vars liv är grund för ”I skuggan av värmen”.
Nu öppnar hon för fler filmer om heroinisten Eva.

Annons

”Med Lotta Thells böcker introducerades begreppet ’en sann historia’ på den svenska bokmarknaden”, skriver både bokförlaget och filmbolaget SF i sitt pr- material. Tveksamt om alla skulle hålla med – och ännu mer tveksamt om Lotta Thell tycker att det är en bra idé.

För även om Lotta Thells romansvit om heroinisten Eva bygger på hennes eget liv vill hon inte hamna i någon Liza Marklund-fälla och fastna i diskussioner om hur många procent av böckerna och filmen som är sanna.

– Jag är inte så förtjust i begreppet ”en sann historia” även om jag förstår att många tycker att det blir intressantare. Jag har skrivit romaner. Det viktiga är att det är känslomässigt sant.

Däremot har hon flera gånger tagit strid när bokförlagen velat förvränga vissa delar av hennes sanning i författarskapet.

– I ”I skuggan av värmen” finns en episod där Evas pojkvän slår henne. Förlaget tyckte att det sänder ut fel signaler eftersom han är polis. Då bytte jag förlag.

Bioversionen av ”I skuggan av värmen” är regisserad av långfilmsdebutanten Beata Gårdeler. Den har premiär i dag i 17 städer, dock inte i Östersund. Rollen som Eva spelas av Malin Crépin.

Lotta Thell såg filmen före jul.

– Det var som att se sig själv i spegeln för tio år sedan. Malins ansiktsuttryck, hennes ögon... hon blir så väldigt sann, det är som att hon inte spelar, som att hon känner mig bättre än jag känner mig själv.

– Jag är också jätteglad för birollfigurerna. Det finns så många Mia och Samuel som är borta nu eller som kämpar varje dag med sitt missbruk. De har aldrig på riktigt fått ett ansikte. Men det får de nu.

På sin blogg skriver Lotta Thell om ekonomiska problem; hon försöker just nu byta förlag och få loss rättigheterna till sina äldre böcker. Den sista boken om Eva, ”För kärleks skull”, kom ut i somras. Och det är verkligen den sista.

– Jag har börjat på en helt ny grej nu. Men jag hoppas på att hitta ett nytt förlag som kan ge ut böckerna om Eva igen.

– Pengarna för filmrättigheterna har jag redan fått; dem levde jag på fram till förra året.

Blir det fler filmer om Eva?

– Det är inget bestämt. Men det vore fantastiskt att göra en uppföljare. Och den första boken skulle säkert också funka på film.

Mer läsning

Annons