Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lossen säkras för 240 miljoner

Just nu pågår ett av de större arbetena när det gäller att säkra vattenmagasinen i landet. Lossen, Ljusnans största magasin, säkras för 240 miljoner kronor.

Lossendammen säkras för att klara dagens säkerhetskrav. Ljusnans vattenregleringsföretag står för ombyggnaden och det är ett nytt utskov som byggs. Dammen, som är en av landets största, är en så kallad klass 1+ damm. Detta innebär att Lossen tillhör de 20 dammar i Sverige med högsta säkerhetsklassningen.

Säkerheten förbättras i takt med klimatförändringarna vilket kan föra med sig att nederbörden förändras. Risken för mer och kraftigare nederbörd tros öka och därmed också påfrestningarna på kraftverksdammarna.

– Skulle det hända något blir det en dominoeffekt som drabbar alla nedströms, säger Jan Olov Bergströms som är vattenregleringsföretagets kontrollant på bygget.

Lossenmagasinet rymmer hela 500 miljoner kubikmeter vatten vilket är det dubbla jämfört med exempelvis Svegssjön och Grundsjön.

Arbetet vid dammen startade i höstas och kommer att pågå i tre år. Just nu är man inne i en tidpunkt då en del av arbetena är tvungen att vara färdiga innan vårfloden kommer.

– Vi måste vara klara med en fångdamm. Blir den försenad blir arbetet fördröjt ett år, säger Jan Olov Bergström.

Men det mesta tyder på att tidsschemat håller. Ett 30-tal personer och 22 maskiner kör sju dagar i veckan för att hinna klart.

– Visst är det en hektisk period, men vi kommer att hinna, det har varit en bra vinter och jobbet har flutit på riktigt bra, säger platschefen Claes Wixner från Söderhamn.