Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lös jobbiljett i sommar

Att jobba eller inte jobba i sommar – det är en fråga som många unga länsbor funderar på just nu. I Härjedalen öppnar webbsidan för feriejobbsbokningar 16 april. Där behöver gymnasieelever inte ens söka jobbet, utan kan som LT berättade i går ”boka” det via nätet.

Själv har jag under min gymnasietid sommarjobbat på fotbollsskola och vandrarhem, har det haft någon betydelse för mitt framtida yrkesliv? Finns det verkligen någon arbetsgivare som bryr sig om att jag tränade fotbollsknattar när jag var 15?

Jo, jobb under lov och helger har betydelse, mycket större än vad man kan tro. Feriearbete under gymnasietiden verkar både ge en ”inträdesbiljett” till att få arbeta mera, och en högre lön i framtiden, enligt TCO-rapportenUnga som inte får jobb efter gymnasiet”.

Tillsammans med Statistiska Centralbyrån har de gått igenom ett underlag på 504 866 individer som gått ut gymnasiet mellan 19972003.

För dem som studerat teoretiska program och haft feriearbete är sannolikheten 60 procent högre att de får ett heltidsjobb året efter de slutat gymnasiet. Motsvarande siffra för elever på praktiska program är drygt 42 procent.

Resultaten i rapporten pekar entydigt på att arbetslivserfarenhet direkt efter gymnasiestudierna är viktigt för ungas fortsatta möjlighet på arbetsmarknaden, och påverkar lönen upp till fem år efter gymnasieexamen.

Därför borde alla som kan, dra nytta av den kommunala sommarjobbsgarantin. Det handlar inte om att göra ett karriärval, utan om att förbättra sina framtida chanser på arbetsmarknaden.

Frågan om att jobba eller att inte jobba i sommar är mycket större än de tre arbetsveckorna och lönen som trillar in på kontot efteråt. Sommarjobbet kan ge avkastning lång tid framöver.