Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lööfs trovärdighetsproblem

Annie Lööf har gjort klart att hon minsann inte är någon cynisk nyliberal. Och med det reviderade idéprogram som presenterades på måndagen markerade hon återigen mot dem som tvivlat om hennes ideologiska kompassriktning. De spetsiga skrivningarna om att tillåta månggifte, minimera staten, slopa skolplikten och arvsrätten har antingen tagits bort eller ersatts med luddiga formuleringar. Nu heter det inte längre platt skatt utan en "mindre brant" skatteskala. I stället för fri invandring "strävar" Centern efter öppna gränser.

Annie Lööf har därmed krishanterat färdigt för den här gången. Det nya programutkastet borde landa betydligt mjukare ute i partiorganisationen. Och skulle enskildheter i dokumentet möta motstånd, kan ledningen alltid påminna om att programmet är en långsiktig vision. Det är fördelen med sådana här dokument. Frågan är om inte en jättemeteorit hinner utrota mänskligheten, innan Socialdemokraterna följer partiprogrammets bokstav och föreslår monarkins avskaffande ...

Tillbaka till Centerpartiet och det reviderade idéprogrammet. Man kan starkt misstänka att det är ofrivilliga kursändringar som Annie Lööf har tvingats göra. Kravet på långtgående förändringar i idéprogrammet kommer underifrån, från upprörda kretsmedlemmar i Krokom, Östersund och Falun.

Det utskällda första programutkastet föll inte ner från himlen; Annie Lööf var inblandad i utnämningen av idégruppens medlemmar och som partiledare borde hon rimligen ha underrättats löpande om inriktningen på arbetet. Men det var först när hela havet stormade som Lööf reagerade.

Centern har begåvats med en lyssnande partiledare? Ett annat sätt att se på saken är Annie Lööfs förändringsmandat inte var så starkt som hon trodde. C-ledaren testade gränserna och åkte på en rejäl näsknäpp.

I många väljares ögon förknippas Annie Lööf med idéer om stympad arbetsrätt, chocksänkta ingångslöner, ökade inkomstskillnader och minskade skatteintäkter. Nu ska hon, enligt idéprogrammet, gå ut och möta väljarna som ledare för ett socialt, jordnära, rättviseinriktat liberalt parti. Det framstår lika trovärdigt som att KD:s Göran Hägglund ska börja ragga röster hos Humanisterna.

räkna med nya konflikter inom Centerpartiet. Och så småningom en diskussion huruvida det finns andra partiledarkandidater som är bättre lämpade att föra ut Centermedlemmarnas mening.