Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lönsamt att låna ut till företag

Vågar du låna pengar till någon som jagas av kronofogden?

Annons

Vågar du låna pengar till någon som jagas av kronofogden? Eller hjälper du hellre mångmiljonären som behöver snabba cash? Så olika är inriktningen för olika företagsobligationsfonder.

En reporänta strax över nollstrecket gör ingen banksparare glad. Då är det inte konstigt att pengarna söker sig till företagsobligationsfonder som har gett riktigt bra avkastning sedan årsskiftet.  

De senaste månaderna har många banker startat nya fonder och sparare har strömmat till. En doldis, som bara de mest initierade kände till, har på kort tid blivit folklig.

Men var uppmärksam på vad som egentligen finns i portföljen. Trots att fonderna ofta klumpas ihop kan placeringsinriktingen vara extremt olika.

När du sparar i en företagsobligatonsfond lånar du i praktiken ut pengar till olika bolag.

Det blev svårt för företagen att få in kapital när den finansiella krisen drabbade marknaden. Även de mest stabila företagen tvingades betala skyhöga räntor.

Nu har marknaden lugnat ned sig, men den är fortfarande långt ifrån normal. Det innebär att företagsobligationer fortsätter att vara ett lönsamt område för sparare.

Vissa fonder riktar in sig på det som vi på ren svenska brukar kalla skräpobligationer. Här hittar vi till exempel Aberdeen Global High Yield Bond och Evli European High Yield, som köper obligationer från företag i kris. Räntan är hög och det är även risken.

Kraven är stora på fondförvaltaren som både ska värdera bolaget och kalkylera hur stor faran är att investeringen går förlorad.

Evli gör egna kreditvärderingar och investerar bara i bolag som de tror ska överleva. Det finns även en annan taktik, kallad distressed debt där fondförvaltaren försöker fiska fram värden vid konkursförhandlingar.

För privatpersoner skulle enskilda skräpobligationer vara rena skräcken att äga, men i breda fondsammanhang fungerar det bra.   Risken för high-yieldfonder är generellt sett lägre än för rena aktiefonder.

En annan typ av företagsobligationer investerar bara i bolag med högsta kreditbetyg. Dessa obligationer ger omkring 2 procent mer än statslåneräntan just nu, men risken är ungefär densamma.

SEB Corporate Bond har sina största investeringar i SEB,   Swedbank och JP Morgan medan Nordea Corporate Bond har obligationer i bland annat Deutsche Telecom och Telefonica.

Öhmans förestagobligationsfond riktar framför allt in sig på nordiska bolag med hög kreditvärdighet men fonden kan också blanda in annat, till exempel skräpobligationer. Här finns Statshypotek, Volvo och det tyska läkemedelsbolaget Bayer bland de största investeringarna.

I år har många High Yieldfonder rusat, men de tryggare företagsobligationsfonderna har också gått bra.

Så länge räntan är låg är detta ett alternativ för dig som söker högre avkastning än vanliga räntefonder,   till lägre risk än vanliga aktiefonder.  

Men var beredd på att utvecklingen i dina företagsobligationsfonder kan vända nedåt när räntemarknaderna återgår till det normala.

SOFIA ULLERSTAM, PRIVATA AFFÄRER

sofia.ullerstam@privataaffarer.sePrivata Aff?rer

Mer läsning

Annons