Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lönneborg: Vi gör inte det här för att jävlas

Västbygden och Ytteråns skolor blev kvar. Men lärartjänster kan försvinna – redan till hösten.

– Vi måste fortfarande spara runt 800000 kronor, säger Tomas Lönneborg (MP), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Krokoms kommun.

Det kan komma som ett oväntat bakslag för de föräldrar som kämpat för att behålla skolorna i Västbygden och Ytterån.

Majoriteten i Krokoms kommun beräknade att en nedläggning skulle innebära en besparning på runt 800000 kronor, varje år. Dessa pengar ska fortfarande sparas.

Det finns inga pengar a v satta för att skolorna ska vara kvar. Nu måste vi dra in på andra områden och det handlar i första hand om nyckeltal, det vill säga lärartjänster.

– Och det här är inget vi gör för att jävlas, fortsätter Lönneborg.

Skolornas fortsatta verksamhet gör också att kommunen tvingas till ett omfattande administrativt omarbete.

– Det mest påtagliga är ju tjänstetillsättningarna. Lärarna hade redan gjort upp med avtal, men nu vet till exempel ingen av lärarna i Nälden var dom ska jobba i höst.

Nedläggningen skulle ha inneburit en flytt av eleverna i Ytterån till skolan i Nälden. Eleverna i Västbygden skulle flytta till Hovs skola. Tomas Lönneborg säger att det finns en besvikelse i Hovs skola över att nedläggningsbeslutet revs upp.

– Dom hade sett fram emot att få flera elever till sin skola, med flera kamrater till eleverna, säger Lönneborg.

– Jag tror att det kommer att drabba alla elever att Västbygdens och Ytteråns skolor blir kvar. Det finns inte utrymme för att ha två små skolor i Alsenbygden.

En annan konsekvens av det upprivna beslutet är att de lärare som nu jobbar på Västbygden s och Ytteråns skolar, kan komma att flyttas.

– Det är en väldigt komplicerad process som vi måste ta itu med. Rektorerna hade planerat för en nedläggning. Därför är det inte säkert att lärarna blir kvar där dom är, säger Lönneborg.

Tomas Lönneborg reagerade starkt på att medborgarförslaget gavs bifall och att skolorna räddades.

– Jag blev chockad, rent ut sagt. Jag tror dessutom att det finns elever på dom här skolorna som är besvikna, men som inte riktigt vågar säga det, avslutar Tomas Lönneborg.

Till veckan kommer de inblandade skolornas rektorer att träffa politikerna för att förbereda det kommande omstruktureringsarbetet inför hösten.